Jusufspahić pročitao bajramsku poslanicu

Kurban-bajram

Jusufspahić pročitao bajramsku poslanicu

Društvo -
Pozvao muslimane Srbije da, Alaha svevišnjeg radi, pripreme svoje kurbane da ih žrtvuju i pomognu nemoćnim

BEOGRAD - Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić čestitao je danas svim muslimanskim vernicima u Srbiji Kurban-barjam i u Bajrakli džamiji u Beogradu pročitao bajramsku poslanicu.

Jusufspahić je pozvao muslimane Srbije da, Alaha svevišnjeg radi, pripreme svoje kurbane da ih žrtvuju i pomognu nemoćnim.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Bajram nastupa današnjim zalaskom sunca. Bajramska molitva biće održana sutra u 7.45. Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track