NAJSTARIJI APSOLVENT: Ima 59 godina, a studira čak 39

Najstariji apsolvent u Srbiji

NAJSTARIJI APSOLVENT: Ima 59 godina, a studira čak 39

Društvo -
Momir Marić iz Kragujevca, koji je 1973. upisao Pravni fakultet, rešio da do sredine 2013. položi preostalih pet ispita i konačno postane diplomirani pravnik

KRAGUJEVAC - Osedeo kao student!Momir Marić je apsolvent Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Od diplome ga deli pet ispita, koje upravo sprema. Ništa tu ne bi bilo neobično da Momir u junu 2013. ne puni 60 godina!Brucoš je postao još 1973. Dobro je učio, „u roku“ stigao do zvanja apsolventa i onda stao - više od tri decenije, pa je sada stariji od većine svojih profesora!- Pauzu sam pravio malo zbog ljubavi, a više zbog obaveza. Otišao sam u vojsku, a onda se zaposlio kao sekretar kragujevačke Mesne zajednice Dragobraća. Diploma mi nije bila potrebna za taj posao, ali sam ipak „stepenovao“ fakultet. Zasnovao sam porodicu, dobio dva sina i obojica su mi sada kolege - stariji je na drugoj godini fakulteta, a mlađi je letos upisao studije. Vodim se time da nije bitna forma nego suština, šta mogu da pružim. A mogu mnogo, i u životu i na poslu: dobar sam činovnik, slikam, pišem poeziju, izrađujem fontane, duboreze u kamenu, gajim voće i imam vinograde - objašnjava Momir zašto još nije diplomirao.Sada je ponovo zagrejao stolicu.- Okončao sam sezonske poljoprivredne radove, pa imam vremena za učenje. U novembru obnavljam apsolventski staž, po deveti put! Dao sam sebi rok da do sredine iduće godine izađem iz tog „devetog kruga studentskog pakla“. Ocu sam se na samrti zavetovao da ću steći diplomu. Uostalom, donet je novi zakon koji „večitim studentima“ nalaže da studije završe do 1. oktobra 2014. ili mogu da zaborave da su ikada studirali. A da se ne lažemo, s diplomom ću i uvećati osnovicu za penziju, u koju odlazim za pet godina - kroz smeh kaže Momir.Šeretski dodaje da se doskora, pri upoznavanju sa ljudima, predstavljao kao Momir Marić, student.- Više to ne radim. Sed sam, brocušima mogu i deda da budem, pa ljudi misle da ih zezam kad kažem da ću iz amfiteatra pravo u penziju!Momir je ovih dana, bolje rečeno noći, prilegao na Procesno pravo.- Učim od devet uveče pa do jedan, dva ujutru. Posle Procesnog očekuju me ispiti iz Privrednog prava, Međunarodno-trgovinskog, Kriminologije s penologijom i Radnog prava - navodi Marić.

Mangupiranje po Beogradu- Moja ljubav je slikarstvo. Likovnu akademiju nisam upisao jer mi je pokojni otac rekao da „nema para za moje mangupiranje po Beogradu“. Tako sam među fakultetima u Kragujevcu odabrao pravo iako ga nikada nisam voleo - veli sedokosi student.

Mladost ludost- Učim i više nego što je potrebno za dobru ocenu. Znam ja da će profesori imati niži kriterijum, blagonaklono gledati na moju „mladalačku ludost“, ali ne želim popust. Uostalom, ja sam dovoljno zreo student, sa ovolikim životnim i radnim iskustvom na materiju koju obrađujem gledam „odozgo“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track