EPS vraća preplaćeni PDV u računu za oktobar

Poslušali preporuku

EPS vraća preplaćeni PDV u računu za oktobar

Društvo -
Vlada Srbije je 22. oktobra usvojila zaključak kojim se EPS preporučuje da građanima i privredi uz naredni račun za struju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru

BEOGRAD - Javno preduzeće Elektropriveda Srbije (EPS) najavilo je danas da će svim korisnicima u računu za oktobar vratiti iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su potrošili u septembru.

Kako se navodi u saopštenju, ta odluka je u skladu sa preporukom Vlada Srbije EPS da zbog uticaja svetske ekonomske krize na ekonomske prilike u Srbiji građanima i privredi vrati dva odsto od poreza na dodatu vrednost koji je obračunat u septembarskim računima.

Račune za utrošenu električnu energiju u oktobru kupci mogu da očekuju posle 1. novembra kada počinje očitavanje potrošnje u elektrodistribucijama.

Vlada Srbije je 22. oktobra usvojila zaključak kojim se EPS-u preporučuje da građanima i privredi uz naredni račun za struju, vrati iznos uvećanog poreza na dodatu vrednost za struju koju su koristili u septembru.

Kako su naveli iz Ministarstva finansija Srbije, na osnovu tog zaključka računi za struju biti umanjeni za razliku između stope PDV-a od 18 i 20 odsto.

Ta odluka Ministarstva, kako su kazali, nije na štetu Elektroprivrede Srbije, jer će i elektrodistribucije biti u obavezi da uplate manji iznos poreza u budžet.

U Ministarstvu su istakli i da je Zakon o porezu na dodatu vrednost definisao da visina stopa koja će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobra, odnosno u ovom slučaju, kada je struja očitana. Kako je očitana u oktobru, elektrodistribucije su primenile poresku stopu u skladu sa zakonom.

Povećanje stope PDV-a sa 18 na 20 odsto u Srbiji počelo je da važi od 1. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track