Iz budžeta 2,9 miliona evra za fantomsku gradnju
Foto: Kurir

Insajder

Iz budžeta 2,9 miliona evra za fantomsku gradnju

Društvo -
Stari i nemoćni koji su trebalo da budu smešteni u Gerontoloskom centru u Kosovskoj Mitrovici i sada žive u kolektivnim centrima u okolini Kraljeva i Kragujevcu,do od četiri zgrade nisu izgrađeni ni temelji

BEOGRAD - Iz budžeta Srbije je za izgradnju Gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici plaćeno 1,5 miliona evra a čak ni temelji nikada nisu izgrađeni, isto kao i za četiri zgrade za izbeglice za koje je dato 1,4 miliona evra.

Uz obrazloženje da je starima, izbeglim i raseljenim neophodan Gerontološki centar u Kosovskoj Mitrovici kako bi dobili odgovarajuću negu, u decembru 2003. potpisan je i ugovor za izgradnju ovog centra koji ni devet godina kasnije nema čak ni temelje.

Ugovor je predviđao da se 40 odsto ukupne cene plati unapred, što je iznosilo 1,5 miliona evra i ta sredstva plaćena su izvođaču radova firmi "Masters" čiji je vlasnik Bojan Radovanović, navedeno je u emisiji. "Insajder - Patriotska pljačka" na televizji B92.

"Masters" je za posao, kao podizvođača, angažovao firmu "Daki", čiji je vlasnik bio Idriz Šijak, navodi "Insajder" dodajući da su firme "Masters" i "Daki" u to vreme za državu otkupljivale stanove od kosovskih Albanaca i radile veliki broj državnih projekata na Kosova.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u tom periodu bio je Nebojša Čović koji je za "Insajder" rekao da je rađano "sve po tenderima koje su radile i raspisivale lokalne samouprave"

"Nijedan tender nije raspisivao, niti birao izvođača Koordinacioni centar, niti predsednik Koordinacionog centra, bez obzira što bi mnogi voleli da prospu priču da je to radio predsednik Koordinacionog centra", kazao je Čović.

Tadašnji vlasnik firme "Daki" Idriz Šijak koji se u zvaničnoj dokumentaciji navodi kao podizvođac, kazao je za "Insajder" da prvi put čuje da je bio angažovan na ovom projektu.

Šijak, koga su novinari "Insajdera" našli van Srbije, dodao je da mu takav posao nikad nije plaćen, a naglasio je i da nikada nije imao čak ni mešalicu za beton "a kamoli da pravim zgradu, Centar".

Stari i nemoćni koji su trebalo da budu smešteni u Gerontoloskom centru u Kosovskoj Mitrovici i sada žive u kolektivnim centrima u okolini Kraljeva i Kragujevcu.

Za izgradnja četiri zgrade u severnom delu Kosovskoj Mitrovice, za izbegla i raseljene osobe, samo za avans i iz budžeta Srbije firmama "Masters" i "Daki" je plaćeno 1,4 miliona evra.

On te četiri zgrada nisu izgrađeni ni temelji, a Čović je za "Insajder" rekao da on za to nije bio odgovoran i da je ceo posao vodio kosovsko- mitrovački okrug čiji je tadašnji načelnik Dragan Kalaba odbio razgovor za "Insajder".

Ekipa "Insajdera" objavila je nazive i mnogih drugih firmi koje su dobijale sredstva iz budžeta Srvije za izgradnju raznih infrastrukturnih objekata koji nikada nisu završeni.

Objavljeno je i da su se privatne firme koje su dobijale poslove i novac iz budžeta Srbije menjale kako se menjala vlast u Beogradu ali da im je zajedničko što poslove nikada nisu završavale.

Za gotovo sve zloupotrebe državnog novac u poslednjih deset godina znaju predstavnici svih stranaka u Beogradu, o svemu tome, kako tvrdi "Insajder", govorilo se i na sednicama Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju ali se osim međusobne svađe ništa nije uradilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja