Miškovića častili sa 58 miliona evra?
Foto: KURIR

Kurir otkriva zašto policija istražuje vlasnika „Delte“

Miškovića častili sa 58 miliona evra?

Društvo -
Sporna konverzija 16 hektara zemlje bez nadoknade nalazi se među 21 izveštajem koji je krajem septembra Savet za borbu protiv korupcije dostavio MUP

BEOGRAD - Zemlja za bagatelu.Sukob između prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića nastao je, kako je Kurir otkrio, zbog istraga koje se povezuju s najbogatijim Srbinom. Pored već dobro poznatih „C marketa“ i Luke Beograd, policija je pre mesec dana počela da češlja i slučaj „Delreala“ i konverziju 16 hektara zemlje. Nedavno je zatražila i izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o ovom predmetu.

Jelisaveta Vasilić
Jelisaveta Vasilić

Zemlju nisu oduzeli

- Sporna konverzija 16 hektara zemlje u vlasništvu firmi koje se povezuju s Miroslavom Miškovićem nalazi se među 21 izveštajem koji je krajem septembra Savet za borbu protiv korupcije dostavio MUP na njihov zahtev. A mi smo u tom izveštaju utvrdili da je država oštećena - kaže za Kurir Jelisaveta Vasilić, član Saveta.Ona podseća da je utvrđeno da je „Delta M“ Miroslava Miškovića 2001. dobila pravo korišćenja 16 hektara u Bloku 53 na Novom Beogradu, kod Kvantaške pijace. To pravo 2005. prelazi na „Delreal“, a onda su, kako kaže, Oliver Dulić i ostalo društvo doneli zakon kojim je omogućena konverzija.- Zemlju je dobio da bi je priveo nameni, izgradio poslovno-stambeni kompleks, ali do 2009. nije uradio ništa i, umesto da mu je oduzmu, on traži i dobija konverziju prava korišćenja u pravo svojine, s tim da ne bi trebalo ništa da plati - navodi Vasilićeva.Još mu dođu pareZakon o planiranju i izgradnji iz 2009. predvideo je konverziju prava korišćenja u pravo svojine tako što bi svaka firma platila razliku između nabavne i tržišne cene.- Poreska uprava Novi Beograd za prenos apsolutnih prava na lokaciji Bloka 53 za poresku osnovicu uzima cenu od 39.560 dinara, pa bi „Delreal“ trebalo da plati 58,7 miliona evra. Ali Uprava angažuje londonski „King sterdž“, koji utvrđuje da je cena oko osam puta niža, ili 5.350 dinara, po čemu „Delreal“ mora da plati oko osam miliona evra. Na sve to, sporno je i što je Odeljenje za imovinsko-pravne odnose Opštine Novi Beograd priznalo da su troškovi kupovine zemlje devet miliona evra, pa ispada da bi država trebalo da doplati milion evra - naveo je Savet.Savet je istakao da je prilikom donošenja rešenja o konverziji bez nadoknade ignorisano mišljenje republičkog i gradskog javnog pravobranioca.- Nešto je počelo da se radi, ali dok policija ne krene da goni, a sudstvo da sudi, sve je na rečima - kaže Vasilićeva.

Kako je „Delreal“ menjao vlasnikeFirma „Delreal“ registrovana je na istoj adresi na kojoj i Miškovićev „Delta holding“. Od marta 2007. vlasnik „Delreala“ bio je holandski „Delparser VB“, zatim je novi gazda postao „Hitomi fajnenšel“, registrovan na Britanskim Devičanskim ostrvima, a krajem 2008. kao vlasnik se upisuje holandski „Askver BV“. Ova firma je 2009. godine bila vlasništvo „Hemslejda“, kompanije na koju se vodi „Delta holding“.

Procena za konverziju♦ Poreska uprava 58,7 miliona evra♦ Strani veštak osam miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track