Pomoć stigla na vreme!
Foto: KURIR

Humanost na delu

Pomoć stigla na vreme!

Društvo -
Zahvaljujući novcu koji je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država donirala, počeo je da radi dnevni boravak za mentalno nedovoljno razvijene osobe

BEOGRAD - Investiranje.Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uložila je 277.519 dolara u renoviranje prostorija za nevladinu organizaciju Kreativno-edukativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe, koji je zvanično počeo s radom u septembru ove godine.Kako je za Kurir objasnila Margareta Kecman iz ove organizacije, sređivanje prostora trajalo je 13 meseci, a sav novac koji je američka ambasada uložila otišao je na renoviranje. Ona je istakla da su dodeljena sredstva od ogromnog značaja za rad Centra.- S obzirom na postignute rezultate, Skupština grada dodelila nam je na korišćenje u narednih 20 godina, bez naknade, prostor koji je adaptiran uz pomoć sredstava Ambasade SAD - objašnjava Kecmanova. Ona ističe da je sređivanje prostora trajalo punih 13 meseci, a da danas kroz ovaj centar dnevno prođe i oko 30 ljudi.- Organizacija je osnovana 2002. zbog poboljšanja kvaliteta života osoba sa intelektualnim teškoćama i u cilju inkluzije u društvenu zajednicu, kroz program radnog angažovanja i zapošljavanja na otvorenom tržištu rada. S Gradom Beogradom i Ambasadom potpisali smo ugovor u januaru 2011. Adaptacija 280 kvadrata, koliko imamo na raspolaganju, počela je u avgustu te godine i pre nešto više od mesec dana (12. septembra 2012) uselili smo se - ističe Kecmanova.

Ovako je centar nekada izgledao
Ovako je centar nekada izgledao

Renovirani prostor postao je mesto za druženje
Renovirani prostor postao je mesto za druženje

Bez predrasudaRadno angažovanje osoba sa intelektualnim teškoćama, čime se Kreativno-edukativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe bavi, donosi dobrobit osobama sa intelektualnim teškoćama, njihovim porodicama, ali i društvu u celini.- Na ovaj način pokušavamo da prevaziđemo predrasude u društvu, razvijemo svest o postojanju, potrebama i sposobnostima osoba sa intelektualnim teškoćama i utičemo na promene stavove i prihvatanje osoba sa intelektualnim teškoćama kao ravnopravnih članova društva - kažu u KEC.

Zaposlili više od 100 ljudiSve što Kreativno-edukativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe nudi trenutno koristi 30 osoba, ali više od 100 ljudi sa intelektualnim teškoćama radno je angažovano preko ove organizacije.- Dnevni boravak je otvoren od 10 do 20 sati. U tom periodu oni imaju razne aktivnosti, kreativne i edukativne radionice, radno osposobljavanje i program socijalizacije i osamostaljivanja - ističe Kecmanova i dodaje da se ova organizacija finansira isključivo preko projekata i donacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track