Odbor za finansije prihvatio izmene Zakona o NBS
Foto: Tanjug

Skupština Srbije

Odbor za finansije prihvatio izmene Zakona o NBS

Društvo -
Guvernerka Jorgovanka Tabaković obrazlažući predložene izmene na sednici Odbora rekla da se zakon menja da bi se uskladio sa predlozima MMF i ECB

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je danas preložene izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije koje su na dnevnom redu sednice parlamenta.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je obrazlažući predložene izmene na sednici Odbora rekla da se zakon o centralnoj banci usvojen pre tri meseca, menja da bi se uskladio sa predlozima međunarodnih finasnijskih insititucijama - Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno sa evropskim zakonodavstvom.

Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić izjavio je da ta stranka neće podržati izmene zakona jer su "poražavajuće" i da je to vraćanje na stari zakon, odnosno ono što je ukinuto pre tri meseca. Kako je rekao, "ovaj zakon je samo šminka, stepenovanje madata članova Saveta postojalo je i u prehodnom zakonu, pre nego što je izmenjen u avgustu".

Đelić je rekao da nijedna zemlja na svetu nema guvernera koji je član vladajuće političke stranke, kao što je slučaj sa sadašnjim guverenerom Jorgovankom Tabaković, visokim funkcionerom Srpske napredne stranke. On je zatražio na uvid prepisku NBS sa međunarodnim finansijskim isnitucijama o novom zakonu o NBS, kako bi se videli njihovi predlozi i kritike.

"Način donošenja zakona je poražavajući za Skupštinu Srbije", rekao je Đelić i dodao da je to loša poruka sa strane investicije i makroekomsku stabilnost države. Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da je ispravljena greška do koje je došlo zbog problema u prevodu dva termina ogovornost i statut NBS. Kako je dodala, reč odgovornost se u Srbiji tumači kao polaganje računa, dok se van zemlje razume kao stavljanje pod kontrolu i nadzor.

Tabaković je rekla da se druga nepreciznost odnosi na reč Statut NBS, koja je van Srbije shvaćena da guverner po novom zakonu pre donošenja odluka mora da traži dozvolu parlameta za njihovo donošenje. Kako je kazala, izmene Zakona o NBS se odnose i na mogućnost stepenovanja madata članova Saveta NBS. "Nijedan kometar koji smo dobili od međunarodnih finansijkih institucij nije bio zlonameran", rekla je Tabaković i dodala da je zadovoljna saradnjom sa MMF i Evropskom centralnom bankom. Odgovarajući na primedbe Đelića povodom njene funkcije u Srpskoj naprednoj stranci, ona je rekla da je njena funkcija zamrznuta. Tabaković je proručila Đeliću da "umesto da traži prepisku pogleda kursnu listu i kretanje kursa unazad tri meseca i da vidi rezulate rad prethodnog rukovodstva".

Nova sednica o zakonu o NBS

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu su izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) koje je ta institucija predložila u cilju usklađivanja propisa sa Evropskom unijom. Na početku rada poslanici koriste vreme za postavljanje pitanja izvešnoj vlasti. Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković navela je u obražloženju da je usvajanje izmena tog zakona u što kraćem roku neophodno prvenstveno zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonskom roku. Zbog rasprave o izmenama Zakona o NBS, koji je usvojen 4. avgusta, prekinuta je tekuća sednica parlamenta.

Bez kvoruma za odlučivanje o izmenama Zakona o NBS

Odbor Skupštine Srbije za Evropske integracije razmatrao je danas izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), ali ga zbog nedostatka kvoruma nije prihvatio.

Članovi tog odbora iz stranaka vladajuće koalicije napustili su sednicu zbog početka sednice parlamenta, pa nije bilo kvoruma za glasanje. Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević je rekla da se u komentarima Centralne evropske banke o novim izmenama Zakona o NBS navodi delimično poboljšanje, ali da nema potpune usklađenosti sa propisima EU.

Nešto je nemoguće uskladiti jer nismo članice EU, ali postoje i neke stručne zamerke u komentarima Centralne evropske banke, dodala je Milica Delević.

Članica tog odbora iz Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić je rekla da se u predloženim izmenama guverneru NBS prvo daje pravo na žalbu Ustavnom sudu, a zatim se u narednom članu oduzima i upitala predstavnike NBS da li su predlozozene izmene usklađene sa Ustavom Srbije.

Član odbora iz Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je kazao da će ta stranka glasati protiv predloženih izmena i naveo da prema Ustavu Srbije samo sudije i tužioci imaju pravo na žalbu Ustavnom sudu, a ne funkcioneri NBS. On je istakao i da se usklađivanjem sa propisima EU pravi šizofrena pravna situacija, jer je Srbija daleko od EU. Predstavnica NBS Marija Papagianis rekla je da je najdrastičniji primer neusklađenosti izmena Zakona o NBS to što se ne može propisati mogućnost da se guverner obraća Evropskom sudu pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track