Banović isključuje mogućnost uvođenja viza

Beli Šengen nije ugrožen

Banović isključuje mogućnost uvođenja viza

Društvo -
Zahvaljući nizu mera Vlade Srbije ne postoji mogućnost za ponovno uvođenje viza našim građanima za putovanja u države Evropske unije, rekao načelnik Granične policije

BEOGRAD - Načelnik Uprave granične policije Nenad Banović izjavio je da u ovom trenutku, zahvaljući nizu mera Vlade Srbije, ne postoji mogućnost za ponovno uvođenje viza našim građanima za putovanja u države Evropske unije.

Istakavši da je od juna prošle godine ta Uprava sprečila odlazak oko 5.000 lažnih azilanata iz Srbije u države EU, Banović je najavio da će u sredu u Beču biti održan sastanak s kolegama iz Austrije i Mađarske o tom problemu. "Kako sada stvari stoje, ne postoji mogućnost i mogu da uverim građane Srbije da mogu biti mirni po tom pitanju i da ponovo neće biti uvedene vize jer Vlada Srbije preduzima sve da se ta opasnost po njene građane otkloni", rekao je Banović.

Prema njegovim rečima, sve mere koje su preduzete u poslednjih mesec dana, nakon velikih pritisaka na Vladu da zaustavi odliv naših državljana koji zloupotrebljavaju slobodu kretanja i traže azil u državama EU "polako pokazuju rezultate i trenutno opasnost po to je otklonjena". Banović je naveo da su pripadnici granične policije prilikom kontrole putnika, na graničnim prelazima od 2. juna prošle godine vratili oko 5.000 ljudi zbog neispunjavanja uslova za izlazak iz zemlje.

On je podsetio da su ti uslove propisani u Uredbi koju je usvojila Vlada Srbije na sednici 2. juna prošle godine, "gde mi praktično od naših građana trazimo dokaz o svrsi putovanja". Prema njegovim rečima, traži se pozivno pismo i vaučer hotela, određena količina novca za izdržavanje, zdravstveno i putno osiguranje i povratna karata koja nam "opet malo" pokazuje nameru da onaj koji ode u tursitičke svrhe namerava da se vrati.

Istakavši da na isti način treba da postupaju i kolege sa druge strane granice, Banović je naveo da je Uprava granične policije, koja je u sastavu Ministarstva unutrasnjih poslova, u intenzivnom kontaktu s kolegama iz Mađarske. "U intenzivnim smo kontaktima sa kolegama pre svega iz Mađarske, gde ćemo u narednom periodu imati više bilateralnih susreta, a evo već prekosutra i trailateralni sastanak u Beču s kolegama iz austrijske i mađarske policije", rekao je Banović. Prema njegovim rečima, tema tog sastanka je kako naše evropske kolege i partneri mogu da vrate državljane Srbije za koje postoji osnovana sumnja da će zloupotrebiti slobodu kretanja, jer se granica ne može "hermetički da se zatvori".

"Granica naravno ne može hermetički da se zatvori i uvek postoje oni koji prođu, a i umeđuvremen su i oni čuli razloge zbog čega su neke njihove komšije vraćene pa svako sada kod sebe ima određenju količinu novca ili pozitivno pismo", objasnio je Banović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track