STOP TIJANIĆU: Apelacioni sud odbio tužbu protiv Kurira

Direktor RTS tužio naš list zbog teksta "Maznuli milione evra"

STOP TIJANIĆU: Apelacioni sud odbio tužbu protiv Kurira

Društvo -
Ova presuda je od istorijskog značaja za slobodu medija u Srbiji jer jasno utvrđuje pravilo da osobe koje su na javnim funkcijama moraju biti spremne da istrpe argumentovanu kritiku

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odbio je tužbu direktora Radiotelevizije Srbije Aleksandra Tijanića protiv Kurira, koju je on podneo zbog naslova "Maznuli milione evra"!

Ova presuda je od istorijskog značaja za slobodu medija u Srbiji jer jasno utvrđuje pravilo da osobe koje su na javnim funkcijama moraju biti spremne da istrpe argumentovanu kritiku, ma koliko ona bila oštra i nemilosrdna.Informacije u tekstu zbog kojeg je Tijanić tužio naš list su istinite i javnost ima opravdan interes da ih zna. Naslov "Maznuli milione evra", zbog kojeg je Tijanić tužio Kurir i naslov "Muljačina" predstavljaju, po mišljenju Apelacionog suda, "činjenično-vrednosni iskaz koji naglašava tužiočevo učešće u događaju kojim se tekst bavi". Apelacioni sud je presudio da upotreba oštrih reči u naslovima i podnaslovima kao zaključak o temi na koju se članak odnosi predstavlja slobodu izražavanja predviđenu članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Na ovaj način je ukinuta mogućnost javnim ličnostima da pod izgovorom uvrede cenzurišu pisanje o malverzacijama u kojima su učestvovali. Apelacioni sud je u presudi naveo da je Tijanić, prema položaju u RTS-u, kao generalni direktor morao da pokaže spremnost da podnese mišljenje i komentar javnosti o tome, pa čak i kada je komentar preteran i iskazan rečima koje tužilac može subjektivno da doživi kao uvredljive. Stoga sporne informacije predstavljaju vid kritike koju tužilac kao nosilac javne funkcije mora da toleriše.

U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da je tužilac dužan da trpi granicu prihvatljive kritike koja je šira nego kod pojedinca koji ne vrši takvu funkciju. Apelacioni sud je naveo da je svaka slična vrsta kritike potpuno opravdana ako se, kao u ovom slučaju, objavljene informacije ne odnose na privatni život tužioca, već na njegovu funkciju, i ukoliko je on poznat javnosti upravo kroz funkciju koju obavlja.

Uredništvo Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja