EKSKLUZIVNO: Novinari Blica pod pretnjom otkaza pljuju Kurir
Foto: Vikipedia

Udaraju po Kuriru

EKSKLUZIVNO: Novinari Blica pod pretnjom otkaza pljuju Kurir

Društvo -
Izvinite, ali ja moram da učestvujem u ovoj hajci na Kurir ako hoću da zadržim posao - ističe Blicova novinarka koja tvrdi da je oborila rekord u broju napisanih komentara.

BEOGRAD - Novinari Blica, otkako je Kurir obelodanio na koji način taj tabloid lažira tiraž, pod neviđenom su torturom!Pojedini novinari žalili su se kolegama iz Kurira da više ne mogu da izdrže pritisak urednika, koji od njih traže da pišu komentare u kojima slave Blic, a pljuju Kurir.- Izvinite, ali ja moram da učestvujem u ovoj hajci na Kurir ako hoću da zadržim posao - ističe Blicova novinarka koja tvrdi da je oborila rekord u broju napisanih komentara.

Jedna od bivših novinarki Blica, koja je pre oko godinu dana, kad je sprovedena velika čistka, odbila da radi za 20.000 u Blicu, kaže da je bila užasnuta kad im je urednik rekao kako ubuduće da pišu.

- Bila sam prisutna kad nam je glavni urednik zabranio bilo koji kritički tekst o DS i Miškoviću. Citiram njegove reči: "Kome se to ne sviđa, odmah neka napusti našu firmu, jer mi imamo strateško partnerstvo sa njima".

Blic, čiji je i tabloid Alo, učinio je sve da novinarska profesija bude ponižena. Da bi strana kompanija koja se nedavno hvalila profitom od više stotina miliona evra otpustila novinare, morala je da ih degradira, pa su neki dugogodišnji članovi redakcije i uvažene kolege došli u situaciju da potpisuju ugovore na 20.000 dinara i još da im zvanična funkcija bude "pomoćnik novinara".

- Bio sam jedan od prvih dopisnika Blica, dok je bio pravi list, s tiražom oko 200.000 primeraka, u vreme Manja Vukotića. Nezavisne novine u pravom smislu te reči... Dolaskom Veselina Simonovića, novine su posle niza godina doživela fijasko i evo sada spadaju u niskotiražne. Tu novac nije pomogao, jer izgleda da nije otišao u prave ruke. Dopisnici su bili eksploatisani, a pratili su ih, doduše, kao i dopisnike većine tabloida, potcenjujuće niski honorari - navodi jedan kolega, koji, naravno, ne želi da ga imenujemo.

- Sećam se samo da je šef dopisničke mreže za Srbiju dugo bio "novinar" koji je radi boljeg upoznavanja regiona za koji je bio zadužen predlagao dopisnicima da gotovo svakog vikenda organizuju tzv. dopisničke skupove po turističkim mestima svoga kraja uz iće i piće.

Dopisnicima je kazano da će hotelski računi za po desetinu novinara i dopisnika, među kojima je urednik imao počasno mesto, biti plaćeni afirmativnim tekstovima u Blicu - dodaje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track