Iz 10 državnih firmi ukrali 500 miliona evra

Evo zašto Srbija propada

Iz 10 državnih firmi ukrali 500 miliona evra

Društvo -
Srpska policija uskoro bi mogla krenuti i s hapšenjem odgovornih u pojedinim javnim preduzećima zbog krađe narodnih para

BEOGRAD - Alavost.Poslovanje pojedinih javnih preduzeća predmet je ozbiljne policijske istrage, saznaje Kurir! Prema podacima do kojih je Kurir došao, samo 10 javnih preduzeća su za poslednje četiri godine oštećena za pola milijarde evra.- Sprovodi se istraga kako bi se utvrdili svi načini na koje su ta javna preduzeća ojađena. Najviše je ukradeno preko javnih nabavki, a ima i drugih načina na koje se narodni novac odlivao na privatne račune. Kada istraga bude okončana, odgovorni za te pljačke javnih preduzeća moraće da snose posledice - kaže izvor Kurira i dodaje da bi prva akcija mogla uslediti za ne više od dva meseca.Da se mulja s državnim novcem, potvrđuje i izveštaj Državne revizorske institucije. Oni za Kurir kažu da su posle revizije 47 preduzeća krajem prošle godine utvrdili da su na nezakonit način sprovedene javne nabavke vredne 85 milijardi dinara, ili oko 800 miliona evra.- U smislu nepoštovanja člana 20. Zakona o javnim nabavkama, koji se odnosi na vrste postupaka javnih nabavki, utvrđen je iznos od 61 milijardu dinara. Što se tiče ostale 24 milijarde, one se odnose na sprovođenje postupaka javnih nabavki iako one nisu bile predviđene planom - kažu u DRI i dodaju da su revizori zaključili da su, od svih subjekata revizije, najveće nepravilnosti otkrivene kod javnih preduzeća.Među privrednicima, kako tvrdi Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije, odavno je poznato da se procenat nameštenih tendera u nekim delatnostima kreće od 50 pa čak do 100 odsto.- Počev od građevine, preko delova elektroprivrede pa do javno-komunalnih preduzeća u velikim gradovima, tačno se zna za koliko procenata se diže realna cena javne nabavke. Cene nabavki uvećavaju se od 15 do 50 odsto kako bi se višak novca isplatio onima koji u javnim preduzećima o tome odlučuju. Na taj način država gubi velike pare - ističe Rajić i dodaje da je UPS zahtevao da se ispita šta su pojedini ljudi imali pre, a šta imaju posle napuštanja funkcija u javnim preduzećima.

Čupić: Ispitati dogovore na tenderimaProfesor Čedomir Čupić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da su tražili da se izvrši revizija poslovanja u svim javnim preduzećima.- Tražili smo da se prvo ispita svrsishodnost javnih nabavki, odnosno da li je neka nabavka bila primarna za delatnost kojom se preduzeće bavi. Druga stvar je da se utvrdi da li je bilo zloupotreba prilikom tendera i da li je narušen princip konkurencije. Primetna je kartelska pojava da se oni koji se bave istom delatnošću dogovaraju ko će na kom tenderu učestvovati - objašnjava Čupić.

Preduzeća kriju javne nabavkeSlavica Joković, konsultant za praćenje javnih tendera pri Privrednoj komori Srbije, kaže da javna preduzeća skrivaju tačan broj nabavki.- Postoji problem i kod evidentiranja javnih nabavki zato što javna preduzeća Upravi za javne nabavke ne prijavljuju sve nabavke - kaže Jokovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track