3.500 pitanja za buduće vozače

Još nema polaganja po novom

3.500 pitanja za buduće vozače

Društvo -
Profesor Saobraćajnog Fakulteta u Beogradu Miloš Vujanić kaže da su neka pitanja nepotrebna, dvosmislena, a ima i pitanja koja su nejasna

BEOGRAD - Pred budućim vozačima nalazi se čak 3.500 pitanja, umesto dosadašnjih 750, a zbog neorganizovanosti, još nije počelo polaganje vozačkog ispita po novom pravilniku. Naime, od 25. oktobra, kada je na snagu stupio novi pravlinik o polaganju vozačkih ispita, još nijedan kandidat nije imao mogućnost da pred komisijom pokaže svoje znanje. Ispiti se ne održavaju, a ni u MUP-u ni u auto-školama ne znaju kada će.

Dodatno zbunjivanje i kandidata i autoškola desilo se kada je na sajtu MUP-a objavljeno 3.500 pitanja umesto dosadašnjih 750 za polaganje vozačkog ispita po novom nastavnom programu. Profesor Saobraćajnog Fakulteta u Beogradu Miloš Vujanić kaže da su neka pitanja nepotrebna, dvosmislena, a ima i pitanja koja su nejasna.

"Prema tome ja očekujem da se, kroz neku javnu diskusiju, kroz uvid stručne javnosti u ta pitanja i dobronamerno prihvatanje sugestija, otklone nedostaci koje poseduje set pitanja", kaže Vujanić.U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da se obuka mora sprovesti po programu i kvaltetno jer u protivnom dobićemo novu generaciju nesigurnih i kritičnih vozača.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović kaže da je važno da kandidati prođu kvalitetnu obuku, na prođu na pravi način vozački ispit da bi se dobili sposobni i kvalitetni vozači.

Veći broj auto-škola nije spremno dočekao novi pravilnik. Retko koja škola je spremila maršrute isptnih vožnji.Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je 25. januar kao rok za završetak obuke po sadašnjem sistemu prekratak naročito zbog, kako kaže, haosa koji trenutno vlada u auto-školama.

"Mi očekujemo da će se izmenama zakona taj rok produžiti za bar još tri meseca ako ne i šest meseci", kaže Okanović.

Dobra vest za buduće vozače motocikla jeste da se u sistemu obuke i polaganja za njih nista ne menja do 25. oktobra sledeće godine. U MUP-u priznaju da nije sve savršeno, ali kažu da su oni i pre upozoravali na to.

Nije trebalo upisivati toliko kandidata radi profita u auto-škole i dodaju da će već sutra biti otvoren žiro račun za uplatu polaganja, ali to ne znači da će ispiti automatski početi, na to će se sačekati još nekoliko nedelja.

http://www.youtube.com/watch?v=icTa1eXbcNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track