Elektronske poreske prijave od 2014.

Elektronske poreske prijave od 2014.

Društvo -
Računarsko povezivanje filijala deo je sveobuhvatne reforme Poreske uprave Srbije

BEOGRAD - Poreske prijave u Srbiji od 1. jula 2014. godine podnosiće se u elektronskoj formi umesto na papiru, a to će omogućiti jedinstven informacioni sistem Poreske uprave, najavio je danas savetnik za reformu Poreske uprave Ivan Simič.

"Računarsko povezivanje filijala deo je sveobuhvatne reforme Poreske uprave Srbije", rekao je Simič na sastanku sa predstavnicima Saveza računovođa i revizora Srbije (SRRS) i Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga (UPRU).

Kako je objasnio, Poreska uprava prelazi na evidentiranje obaveza za javne prihode na osnovu elektronski podnetih prijava za porez, koje će poreski obveznici podnositi na osnovu sertifikovanog potpisa dobijenog od ovlašćene institucije po odgovarajućoj proceduri.

"To je deo usklađivanja propisa koji moraju pratiti reforme u Poreskoj upravi", rekao je Simič i dodao da će u kreiranje reforme u radu poreske službe biti uključena profesionalna udruženja.

"Podržavamo sve predložene promene u radu Poreske uprave jer je loša regulativa stvorila probleme u konkretnom radu računovođa i revizora. Ključna stvar je umrežavanje sistema i to će stvoriti temelj za rad po evropskim standardima", naglasila je predstavnica Saveza računovođa i revizora Srbije Snežana Mitrović.

To udruženje je predložilo da reforma poreskog sistema započne novim Zakonom o računovodstvu koji će omogućiti pojednostavljenje poreskih procedura.

Sastanku predstavnika Ministarstva finansija i privrede sa predstavnicima profesionalnih udruženja SRRS i UPRU prisustvovala je i vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track