SRAMOTA: Predsednik NUNS brani tajkune i političare
Foto: BETA

Sramota za novinarsku profesiju

SRAMOTA: Predsednik NUNS brani tajkune i političare

Društvo -
Predsednik NUNS Vukašin Obradović brani Blic, koji s tajkunima i političarima lažira podatke o tiražu i tako otima milione evra

BEOGRAD - Drveni advokat.Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, čiji je posao da promoviše etički odgovorno novinarstvo, bori se za nezavisnost medija i njihovu pravednu tržišnu utakmicu, otvoreno je stao na stranu niskotiražnog tabloida Blic. On je u emisiji „Jedan na jedan“ na RTV rekao da na sceni nije „rat tabloida“ zbog tržišta, već da se preko tabloida, izvrši pritisak na „Ringijer“ da smeni glavnog urednika Blica Veselina Simonovića.Na pitanje zašto bi neko smenjivao urednika Blica, čiji je vlasnik strana kompanija, on je odgovorio da je taj list jedini koji aktuelna vlast ne kontroliše (?!). - Tamo gde to ne može da se uradi, kao s Blicem, pošto je on vlasništvo privatne kompanije, potežu se druga sredstva, u ovom slučaju tabloidi, u kojima se vodi politika umesto u institucijama.Umesto da se kao predsednik NUNS založi da nadležne institucije raskrinkaju medijsku mafiju, Obradović menja teze i, braneći Blic, staje u zaštitu tajkuna i političara koji godinama pokušavaju da uvedu medijski mrak u Srbiji i ukinu slobodu govora. Taj niskotiražni tabloid Blic zajedno s tajkunima, političarima i pojedinim organizacijama, o čemu je Kurir proteklih dana detaljno pisao, lažira podatke o tiražu i na taj način otima milione evra od građana i oglašivača, a sve s namerom da uništi ostale izdavače.(E. K.)

Saša Milovanović
Saša Milovanović

Kurir: Ne damo Vesu!

Izjava predsednika NUNS Vukašina Obradovića da se iza medijskog rata krije pritisak da aktuelna vlast smeni glavnog urednika Blica Veselina Simonovića najobičnija je glupost, smatra Saša Milovanović:- Kao glavni urednik Kurira dajem podršku Veselinu Simonoviću, koji je svojim požrtvovanim radom uspeo da Blic dovede na odlično četvrto mesto sa oko 70.000 prodatih primeraka i tendencijom pada. Simonovićev odlazak sa ove funkcije mogao bi da rezultira povećanjem tiraža Blica, što niko u Kuriru ne želi. Neprocenjiv je doprinos eksperta Simonovića pisanju nakaradnog zakona o informisanju, kojim je umalo ugasio slobodu medija u Srbiji. Sve dok je Simonović na čelu Blica, a daleko od zakona, to je dobitna kombinacija za Kurir. Oduševljeni smo dovođenjem Miškovićevog i Đilasovog partnera Svete Marjanovića iz ugašenog Presa na mesto Simonovićevog zamenika. Nema sumnje da će se Blic i ubuduće temeljno baviti pitanjima tajkunske korupcije, kontrole medija od strane krupnog kapitala, budući da Marjanović kao jedan od najbližih Miškovićevih i Đilasovih saradnika ovu tematiku zna iz prve ruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track