SRPSKI PROGNANICI: Presuda Gotovini kao nova Oluja!

SRPSKI PROGNANICI: Presuda Gotovini kao nova Oluja!

Društvo -
Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavo je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu sramotna i da su Krajišnici njome više nego šokirani

BEOGRAD - Presuda hrvatskim zlikovcima Gotovini i Markaču srpske prognanike iz Krajine i Hrvatske udarila je kao nova Oluja!

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavo je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu sramotna i da su Krajišnici njome više nego šokirani.

Štrbac je na konferenciji za novinare naveo da presuda Haškog tribunala više liči na politički pamflet ili deklaraciju neke političke organizacije, nego na presudu suda UN. Prema njegovim rečima, presuda je i rezultat jake diplomatske aktivnosti Hrvatske, koju je najavljivala i bivša premijerka Jadranka Kosor, navodeći da je angažovana čak i jedna lobistička organizacija. Štrbac je dodao da sada predstoje još dva procesa koji se vode u smlislu dokazivanja genocidnosti akcije "Oluja", a to su tužba Hrvatske i kontratužba Srbije, kao i proces koji Krajišnici vode pred američkim Federalnim sudom u Čikagu. "Posle ovakve presude imperativ Srbije je da ne odustaje po bilo koju cenu od te tužbe", smatra Štrbac. Direktor "Veritasa" je podsetio da je Hrvatska pred ulaskom u EU i da presuda nije oslobodila samo generale, nego i državu Hrvatsku, koja bi, kako je ocenio, u suprotnom, morala Srbima da vrati ono što im je otela u materijalnom smislu, a moguće i neku vrstu političke autonomije.

Milojko Budimir ističe da su Krajišnici teško pogođeni oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i dodao da su činjenice sasvim drugačije od onoga što je odlučio Tribunal.

"Rezultat je toliko porazan za nas da nas ovo sve skupa pogađa kao da je stigla još jedna 'Oluja', jer nepravda je još teža od same 'Oluje' koja nam se desila", rekao je Budimir na konferenciji za novinare "Veritasa". Prema njegovim rečima, ovo pokazuje da je sud u Hagu od samog početka bio politička institucija, koja je trebalo da opravda politiku koja je vođena protiv Srba i da skine odgovornost sa Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track