BRUKA: Đilas i Tijanić uzimali pare i na bebama!

Umete li da stanete?

BRUKA: Đilas i Tijanić uzimali pare i na bebama!

Društvo -
Firma „Nira F. T. C.“, čiji vlasnici Nebojša Garić i Dragoslav Ilić imaju udeo i u Đilasovim firmama „Multikom grupa“ i „Dajrekt medija“, producirala serije na Javnom servisu

BEOGRAD - Hobotnica.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije pustio pipke samo na reklamni prostor Javnog servisa već i na produkciju serija koje se emituju na RTS, saznaje Kurir.

Serijal „Vreme je za bebe“, kao i seriju „ Vojna akademija“ producirala je producentska kuća „Nira F. T. C.“, čiji su vlasnici ni manje ni više najbliži Đilasovi saradnici! Naime, „Nira“ je u vlasništvu Nebojše Garića (55 odsto) i Dragoslava Ilića (45 odsto), koji ujedno imaju udeo i u kompaniji Dragana Đilasa „Multikom grupa“-Ilić 42 odsto, a Garić osam odsto, ukupno 50 odsto akcija. Ista ta „Multikom grupa“ ima udeo od čak 93 odsto u firmi „Dajrekt medija“, a sve firme, uključujući i „Nira F. T. C.“ nalaze se na istoj adresi - Antifašističke borbe 13b.- Od 2005. „Nira“ počinje da se bavi i produkcijom, a prvi naš producentski poduhvat bila je serija od 24 jednočasovne epizode „Tito: Crveno i crno“ u koprodukciji s RTS. „Nira“ je koproducent i sada već kultne serije „Lud, zbunjen, normalan“.

„Vreme je za bebe“ je prvi samostalni projekat naše kuće, koji od 2006. u izvršnoj produkciji izvodi „Nira Pro“. Pored ove serije, „Nira“ je producent dveju igranih serija, „Zauvek mlad“ i „Vojna akademija“ - navodi se na internet stranici jednog od projekta ove producentske kuće.

I dok većina srpskih firmi u vreme krize beleži pad u poslovanju a veliki broj njih je u blokadi, „Niri“ je biznis poslednje dve godine cvetao! Uvidom u finansijski izveštaj APR, „Nira F. T. C.“ završila je 2011. godinu s dobitkom od 48.793.000 dinara, dok je u 2010. godini zaradila 60.812.000 dinara.

Podsetimo, Kurir već danima piše o sprezi generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića i gradonačelnika Dragana Đilasa i o tome kako je veliki direktor RTS omogućio budućem lideru DS ekskluzivno pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom, koje se meri milionima evra.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Šta je sve producirala „Nira“* Rijaliti program „Vreme je za bebe“

* Igranu seriju „Vojna akademija“

* Igranu seriju „Lud, zbunjen, normalan“

* Igranu seriju „Zauvek mlad“Šutanovac: Nismo davali pareSerija „Vojna akademija“ rađena je pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane u vreme kada je na njegovom čelu bio Dragan Šutanovac, partijski kolega Dragana Đilasa. U razgovoru za Kurir Šutanovac tvrdi da Ministarstvo nije dalo ni dinar za seriju.- Ministarstvo nije dalo nijedan dinar za snimanje serije. Istina je da im je omogućeno snimanje u vojnim objektima, ali to se omogućava i prilikom snimanja drugih filmova i serija. Zauzvrat, ekipa serije je dužna da uradi više promotivnih spotova za VA i VS - navodi bivši ministar.RTS: Ugovori su dostupni, dođite po njihPosle serije tekstova Kurira o mutnim radnjama RTS kao i poslaničkog pitanja Siniše Kovačevića iz DSS koje se tiče ugovora koje je Aleksandar Tijanić sklopio s Đilasom, iz RTS je stigao ciničan odgovor da su „ugovori javni i svakome dostupni“.- Dve najveće agencije po zakupljenom reklamnom prostoru, na Prvom programu RTS imaju jedna 27,7 odsto, a druga 10,8 odsto. Svi ugovori su u svakom trenutku dostupni i stavljeni na uvid ovlašćenim institucijama. Mimo agencija, RTS direktno sarađuje sa desetinama velikih i malih oglašivača, koji u ukupnom reklamnom prostoru imaju oko 39 odsto. Cenovnik je javan, važi za sve klijente, donosi se jednom godišnje na Upravnom odboru RTS. Visina popusta zavisi isključivo od načina plaćanja i veličine godišnjeg budžeta koji kompanija troši na Radio-televiziji Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track