Dačić: Tijaniću, ima da mi daš ugovore!
Foto: Dragana Udovicic

I njemu će neko stati na rep

Dačić: Tijaniću, ima da mi daš ugovore!

Društvo -
Kad državni organi zatraže informaciju, nema šanse da ona ne bude dostavljena, poručio je premijer direktoru RTS

BEOGRAD - Aleksandar Veliki.Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tvrdi da niko nije iznad države, pa ni Aleksandar Tijanić, direktor RTS, koji nedeljama na svaki način pokušava od javnosti i nadležnih institucija da sakrije detalje svog poslovanja.- Ne mogu da komentarišem Tijanićeve navode da policiji neće dostaviti pojedine ugovore o poslovanju Javnog servisa. Pa valjda je jasno da kada državni organi zatraže neku informaciju, onda ne postoji šansa da ona ne bude dostavljena - kazao je Dačić.

Iako je poverenik za informacije od javnog značaja u više navrata pokušavao da dobije pomenute podatke od RTS, i pored pet izrečenih kazni, od čega dve novčane, ukupne vrednosti 200.000 dinara, u tome nije uspeo. U razgovoru za Kurir Šabić podseća da su odluke poverenika konačne i da je sad na Vladi da reaguje.

- Ja sam izrekao kaznu i time sam pokazao svoj stav, a vi pozovite političare pa ih pitajte da li je Tijanić jači od države? Odluke poverenika su konačne, a nakon toga Vlada treba da reaguje ako ne dođe do izvršenja traženog. Vlada je dužna da sprovede prinudno rešenje - kaže Šabić i dodaje:

- Mi smo Vladi poslali dopis pre više godina. Međutim, nijedna vlada to nije izvršila. Videćemo da li će ova, četvrta vladajuća garnitura, nešto da promeni.

I dok zakon obavezuje Vladu da odmah po dobijanju dopisa reaguje, u ovom slučaju naredi RTS da dostavi tražene papire o poslovanju, u Nemanjinoj 11 tvrde da oni ne znaju da Tijanić nije dostavio tražena dokumenta?!

- Kako mi da znamo da Tijanić nije dostavio tražena dokumenta? Šabić sad s nama treba da kontaktira, pa onda idemo u dalju proceduru. Od države niko nije jači - poručuje samouvereno Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade.

Podsetimo, Kurir već danima piše o sumnjivom poslovanju RTS sa nezavisnim produkcijama, kao i prodaji reklamnog prostora firmama Dragana Đilasa. Iako se u jednom trenutku oglasio i Kolegijum RTS s obećanjem da će već narednog dana pokazati ugovore, to ipak nisu uradili već su, umesto ugovora, poslali saopštenje u kojem se kaže da su pomenuti papiri „javni i dostupni“.

Kurir još čeka odgovore od direktora RTS Tijanića
Kurir još čeka odgovore od direktora RTS Tijanića

NUNS bez komentaraVukašin Obradović, predsednik NUNS, na pitanje da li poslovanje medija treba da bude transparentno, poručio je da nema komentar, dok je predsednica UNS Ljiljana Smajlović kratko navela da poslovanje medija mora biti transparentno.I Agencija će češljati RTSPredsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kazao je u razgovoru za naš list u subotu, 17. novembra, da će zatražiti od RTS papire o poslovanju.- Ako ima indicija da tu postoji koruptivno delovanje, naravno da ćemo to proveriti - kazao je Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track