400.000 dece gladno u Srbiji

Svetski dan deteta

400.000 dece gladno u Srbiji

Društvo -
Dece primaju dečji dodatak, što znači da u takvim porodicama primanja po članu domaćinstva ne prelaze 7.761,33 dinara

BEOGRAD- Svetski dan deteta obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje sa blizu 400.000 dece koji žive u siromaštvu.

Prema podacima koje je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike skoro 400.000 dece prima dečji dodatak, što znači da u takvim porodicama primanja po članu domaćinstva ne prelaze 7.761,33 dinara.

"Ova deca žive u siromaštvu i ove porodice pripadaju socijalno ugroženim", navode u ovom Ministarstvu. Podaci Unicefa kažu da skoro 140.000 dece u Srbiji starosti do 13 godina živi u apsolutnom siromaštvu.

Povodom Svetskog dana deteta, skupštinski Odbor za prava deteta posetiće danas dve škole u Novom Sadu i održati sednicu van sedišta Skupštine Srbije.

Članovi odbora posetiće u 15 sati Školu za osnovno i srednje obrazovanje "Dr Milan Petrović", a zatim i OŠ "Sonja Marinković", gde će se održati i četvrta sednica Odbora na temu "Praksa i izazovi inkluzivnog obrazovanja u Republici Srbiji".

U Mekdonalds restoranu Bezistan na Terazijama u Beogradu ova kompanija i Kreativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe (KEC MNRO) danas u 12.00 sati organizuju konferenciju sa temom "Inkluzija osoba sa invaliditetom".

Iz Mekdonaldsa će humanost pokazati izdvajanjem po 10 dinara od svakog "Hepi mil" proizvoda prodatog od 14. do 20. novembra, a sredstva prikupljena ovom akcijom biće namenjena Kreativnom centru za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Povodom Međunarodnog dana deteta danas će biti organizovana i panel diskusija u Art hotelu u 11.00 sati na temu "Kako otkloniti tegobe koje muče najmlađe".

Govoriće se kako bi roditelji trebalo da se ponašaju kada beba dođe kući i gde najčešće greše, šta moderna psihologija kaže o plaču deteta i tegobama koje ih muče i šta su rezultati poslednjih istraživanja o savremenim roditeljima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track