Nikolić i Irinej vode Odbor za obeležavanje edikta

1700 godina od Milanskog edikta

Nikolić i Irinej vode Odbor za obeležavanje edikta

Društvo -
Članovi Odbora su premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Alekasandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej koopredsednici su Organizacionog odbora za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".U odluci vlade se navodi da se obrazuje Organizacioni odbor za obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta, a u njega se kao koopredsednici imenuju predsednik Nikolić i patrijarh Irinej.

Za članove Odbora imenuju se premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Alekasandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić.

Članovi Odbora su i ministri Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Milutin Mrkonjić, Velimir Ilić, Nikola Selaković, Goran Knežević, Žarko Obradović, Slavica Đukić Dejanović, Zorana Mihajlović, Bratislav Petković, Milan Bačević, Alisa Marić, Sulejman Ugljanin.

Takođe, članovi Odbora su i savetnici predsednika Republike Radoslav Pavlović i Marko Đurić, zatim pomoćnik ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, ambasadori hrišćanskih zemalja (pravoslavnih, rimokatoličkih i protestantskih).

Za sekretara Odbora imenovan je generalni sekretar vlade Veljko Odalović.Kako se navodi u Odluci, Odbor se obrazuje radi izrade i realizacije Programa obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta, pravnog akta koji je doneo rimski car Konstantin Veliki 313. godine, a kojim je proglašena verska ravnopravnost.

Rešenje o troškovima realizacije ove odluke donosi Vlada, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, a članovi Odbora nemaju pravo na naknadu za rad.

Stručnu i administrativno-tehničku potporu Odboru pruža Ministarstvo kulture i informisanja i Kancelarija za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track