SVM: Usvojite naše amandamane, pa glasamo za budžet

SVM: Usvojite naše amandamane, pa glasamo za budžet

Društvo -
Osnovica za obračun transfera Vojvodini smanjena je za 128 milijardi dinara, tako da će Pokrajina biti uskaraćena za oko devet milijardi dinara, naveo je Balint Pastor

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da ta stranka neće glasati za predloženi budžet Srbije za 2013. godinu ako ne budu usvojeni amandmani Skupštine Vojvodine.

Pastor je u skupštinskoj raspravi o predloženom budžetu rekao da, prema predlogu Vlade Srbije, u idućoj godini Vojvodini neće pripasti Ustavom zagarantovanih sedam odsto republičkog budžeta. Prema njegovim rečima, osnovica za obračun transfera Vojvodini smanjena je za 128 milijardi dinara, tako da će Pokrajina biti uskaraćena za oko devet milijardi dinara. Pastor je ocenio da bi "bilo poštenije" da je ministar finansija Mlađan Dinkić obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu rekao da Vlada, usled ekonomske krize i visokog deficita budžeta, nije u mogućnosti da Vojvodini obezbedi transfere od sedam odsto.

Dinkić je, kako je dodao Pastor, prećutao da će Vojvodina u 2013. ostati uskraćena za 14 milijardi dinara za kapitalne investicije, zbog čega će u građevinskoj industriji bez posla ostati nekoliko hiljada ljudi. Pastor je izrazio sumnju da će dogodine ekonomski rast biti dva odsto, a inflacija 5,5 odsto, kako je predvidela Vlada. On je ukazao da se iz predloženog budžeta ne vidi kako će biti rešen višak zaposlenih u javnom sektoru. Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da ne treba politizovati iznos transfera Vojvodini i naveo da će Pokrajini u 2013. godini po tom osnovu pripasti 70,5 milijardi dinara, što je 8,4 odsto republičkog budžeta. Dinkić je istakao da će, verovatno, Vojvodini iz republičkog budžeta biti isplaćeno i dodatnih 2,7 milijardi za očuvanje finansijske stabilnosti, a bolje bi bilo da je taj novac upotrebljen za kapitalna ulaganja. On je dodao da će u prvoj polovini iduće godine biti pripremljen zakon o finansiranju Vojvodine, koji će pripremiti radna grupa na čijem je on čelu, a u njoj će biti i predstavnici Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track