Država ruši nelegalno posle 11. septembra 2009.

Bez zahteva za legalizaciju

Država ruši nelegalno posle 11. septembra 2009.

Društvo -
Najavljena katastarska legalizacija obuhvatiće samo objekte izgrađene do pomenutog datuma

BEOGRAD - Zakon predviđa rušenje nelegalnih objekata sagrađenih posle 11. septembra 2009. za koje vlasnici nisu do sada predali zahtev za legalizaciju, kazali su u Ministarstvu građevine i urbanizma Vlade Srbije.

Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović je rekla da će najavljena katastarska legalizacija obuhvatiti samo objekte izgrađene do pomenutog datuma, kao i da je rušenje objekata koji neće moći da budu legalizovani u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ona je navela da će oni koji su napravili kuće do 11. septembra 2009, a nisu još podneli zahtev za legalizaciju, moći u roku od godinu dana da podnesu zahtev za upis u Republičkom geodetskom zavodu.

U Srbiji ima 1,3 miliona objekata neupisanih u katastar i svi objekti koji budu upisani imaće ista prava kao i legalni objekti.

Nacrt zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole predstavljen je ove sedmiice gradovima i opštinama i javna rasprava o tom aktu će, prema njenim rečima, trajati do kraja novembra i zatim bi predlog zakona trebalo da se nađe pred vladom i skupštinom.

Damnjanović-Petrović je kazala da će resorni ministar Velimir Ilić uskoro prisustvovati sastanku u Parizu, gde će biti predstavljen projekat satelitskog snimanja objekata u Evropi, kojem i Srbija treba da se priključi.

U okviru izrade katastra nepokretnosti Srbije, kako je rekla, snimljen je veliki deo objekata, ali nisu svi, a prilikom upisa objekata u katastar po novom zakonu biće korišćeni i ranije napravljeni orto-foto snimci iz aviona.

Pomoćnica ministra je navela da je prema podacima gradova i opština za legalizaciju objekata predato ukupno 700.000 zahteva, dok u Republičkom geodetskom zavodu kažu da ima oko 1,3 miliona objekata podignutih bez dozvole.

Novi zakon se odnosi na objekte za stanovanje, stambeno-poslovne objekte odnosno posebne delove u njima, vikendice, objekte namenjene za obavljanje zanatske delatnosti, pomoćne i ekonomske objekte.Savet opština i gradova koji se bavi pitanjima upisa i legalizacije objekata formiran je 19. septembra ove godine.Zakon predviđa da se legalizacija završi do 2014. godine, a predstavnici gradova i opština traže da se taj rok produži da bi katastarske službe mogle da upišu sve objekte.

Ministar Ilić je ranije rekao da će katastarska legalizacija objekta u Srbiji početi od iduće godine i da će troškovi po objektu iznositi do 100 evra. "Legalizacija po kvadratu biće potpuno besplatna za sve građane, s tim što će se izuzeti neki komercijalni objekti za prodaju, gde će se placati PDV i ostale obaveze predviđene zakonom", rekao je Ilić.

Ministar je kazao da bi taj posao moglo da zakomplikuje pitanje restitucije imovine. Ilić je naveo da će građani, ipak, imati neke administrativne troškove - za katastar, izlazak geometara, određene agencije koje će to propratiti, snimanja i uknjiženje, što će se sve plaćati na više rata.

Što se tiče onih koji su uredno platili legalizaciju, Ilić je rekao da je takvih pet do šest odsto i da se zbog toga preostalih 94 odsto objekata ne može držati nelegalno.

Najviše problema u dosadašnjoj legalizaciji je bilo zbog nerešenih svojinskih odnosa nad zemljištem i sada će to biti rešeno tako što će vlasnik objekta biti upisan i kao vlasnik zemljišta, s tim što će oštećeni, ako ih ima, moći na sudu da ostvare pravo na naknadu štete.

Prema nacrtu novog zakona bespravni objekti biće upisivani na osnovu javnih i privatnih isprava u skladu sa Zakonom o svojini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track