Najnovije vesti

POTRESNO: Hrvati su nam bacili so na nezaceljenu ranu!

Ispovest srpskih prognanika iz Radašinovaca kod Biograda na Moru

POTRESNO: Hrvati su nam bacili so na nezaceljenu ranu!

Društvo
Generale pod čijom su komandom ubijani nevina čeljad , žene i starci, Haški sud je oslobodio. Gde je pravda? Nema je - kaže Anđelija Drča

KIKINDA - Nema pravde!

 

- Bacili su nam  so na nezaceljenu ranu. Strašno boli. Pa jesmo li  sami sebi zapalili  sve što smo stekli u Hrvatskoj? U Radašinovcima kod Biograda na Moru, imali smo dve kuće, dva automobila, poljoprivrednu mehanizaciju, stoku …

 

Neka me neko probudi iz ovog košmara i kaže da nije istina da je izbegličku kolonu u kojoj smo bili kod Martin Broda, raketirala hrvatska avijacija? “Oluja” u našim dušama nikada neće utihnuti - jedva zadržavajući suze kaže za Kurir Anđelija Drča (63).

 

Ona i njen suprug Marko (68), stopostotni ratni vojni invalid,  izbegli su iz Dalmacije na sever Banata, u Kikindu.

 

-Kao da sam predosećala da će nešto krenuti po zlu, pa nisam imala snage da gledam izricanje presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Koja li je teška muška suza potekla tog dana iz očiju nerećnih Krajišnika. Koliko je za ovih 17 godina žena svoje oči isplakalo ?- neutešno se pitala Anđelija.

 

Priča nam da u njihovom selu odavno više nema nijednog Srbina:

 

- Tek sad nam nema povratka. Marka su kao člana teritorijalne odbrane zarobili 1. oktobra 1991. godine. Naživo su mu iščupali brkove, a od silnih udaraca zadobio je nagnječenje mozga i grudnog koša. Tukli su ga i gazili sve dok sa još 45 mučenika iz Zadra nije razmenjen za 97 Hrvata iz Knina. Do početka “Oluje” bili smo u Benkovcu-uzrujanim glasom priča Anđelija prisećajući se tog 5. avgustovskog jutra:

 

- Do Srbije smo putovali sedamnaest dana. Našu kolonu tukli su iz Knina i pogodili jedan autobus. Ranjenih i mrtvih bilo je na sve strane. Potom nas je kod Martin Broda napala hrvatska avijacija. Još ponekad sanjam te strahote. A „hrabre” generale pod  čijom su komandom nevina čeljad , žene i starci ubijani, Haški sud je oslobodio. Gde je pravda? Nema je - grcajući u suzama završava svoju priču nesrećna žena.

 

Marku pretili klanjem

 

Marko Drča se prošle nedelje vratio iz kikindske bolnice. Tortura koju je preživeo, ostavile su trajne posledice na njemu.

 

-Dok je boravio u zarobljeništvu jedan hrvatski policajac uhvatio ga je za glavu, izvadio nož i stavio ispod vrata i rekao: „Sad si moj majku ti četničku j... m“. “Četnik nisam bio niti je iko od mojih. U tvojim sam rukama, i radi šta znaš”- odgovorio mu je moj muž, posle čega su ga tukli dok nije pao u nesvest - priča je Anđelija.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...