Stefanović: Pomirenje uz poštovanje prava Srba

Tražimo pravdu i za srpske žrtve

Stefanović: Pomirenje uz poštovanje prava Srba

Društvo -
Srbija mora da insistira na tome i istrajaće na insistiranju da se prava izgnanih, rasljenih i ubijenih ispune, poručio je predsednik Skupštine Srbije

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija želi pomirenje, ali da će insistirati na poštovanju prava Srba prognanih sa prostora bivše Jugoslavije.

"Ovde smo da tražimo pravdu za građane Srbije i sve koji su izgnani. Želimo pomirenje i normalne odnose u regionu, ali kako je moguće da za zločine niko nije odgovarao i da to prođe bez podizanja glasa u međunarodnoj zajednici", rekao je Stefanović pošto mu je Koalicija udruženja izbeglica uručila zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta posvećene pravima izgnanih i raseljenih.Srbija traži da se to ispravi i odnose u kojim će i srpski narod biti poštovan, dodao je on.

Stefanović je naglasio da je "ispalo kao da nema krivaca za spaljene kuće, proterane, ubijene žene i decu" i "da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima".Predsednik parlamenta je takođe istakao da su pripadnici srpskog naroda po komandnoj odgovornosti osuđeni na više od 1.200 godina za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i upitao kako je moguće da po istom principu niko ne odgovara za zločine nad Srbima.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uručio je Stefanoviću zahtev za sazivanje posebne sednice na kojoj bi se razgovaralo o pravima izgnanih i raseljenih i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Govoreći o rezoluciji koju mu je Linta predao, Stefanović je rekao da ona najviše treba da se tiče ljudskih prava, omogući izgnanima i prognanima da rade, da se vrate u svoje domove, ali i da se zna ko su zločinci, ko im je ubijao decu i da krivci budu procesuirani.

"Srbija mora da insistira na tome i istrajaće na insistiranju da se prava izgnanih, rasljenih i ubijenih ispune. Nadam se da ćemo ove probleme brzo rešavati", zaključio je Stefanović.

Prethodno je održana protestna šetnja protiv oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koja je krenula iz Saborne crkve ka Domu Narodne skupštine, a na čelu kolone bio je Stefanović.Protestna kolona čiji je slogan

"Tražimo pravdu i za srpske žrtve" krenula je od Saborne crkve gde je prethodno održan parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Parastosu je prisustvovao premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija.Učesnici protestne kolone nosili su transparente na kojima je pisalo "Mi pitamo za pravdu za sve žrtve", "Sa nama Bog, sa vama EU i NATO", kao i zastave Srbije i Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track