Amerikanci dali za sportsku halu 700.000 evra!

Velika pomoć

Amerikanci dali za sportsku halu 700.000 evra!

Društvo -
Zahvaljujući Evropskoj komandi oružanih snaga SAD, đaci OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima dobili prostor za bavljenje sportom
1 / 4

GORNJI MILANOVAC - Humano!U Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima, kod Gornjeg Milanovca, sagrađena je sportska hala zahvaljujući Evropskoj komandi oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, koja je donirala 700.000 evra za završetak ovog objekta. Direktorka škole Gorica Stanojević kaže za Kurir da su Amerikanci uradili veliki deo posla.- Amerikanci su nam dali 700.000 evra, tako da su okončani radovi koje smo mi započeli pre nekoliko godina, ali zbog nedostatka novca nismo mogli da završimo. Takođe, uz njihovu pomoć spojili smo dve školske zgrade i veoma smo im zahvalni na tome, jer su naša deca konačno dobila sportsku halu u svojoj školi - kaže Stanojevićeva.Američki ambasador Majkl Kirbi je 25. septembra u ovoj školi zvanično otvorio sportsku halu presecanjem vrpce, zajedno s državnim sekretarom Ministarstva odbrane Aleksandrom Nikolićem, predsednikom opštine Gornji Milanovac Milisavom Mirkovićem i direktorkom ove škole Goricom Stanojević. Sportska hala ima 1.600 kvadratnih metara i, prema rečima direktorke, biće višenamenska.- Ova hala će služiti za nastavu fizičkog vaspitanja, ali i za sportska i kulturna dešavanja u ovom delu gornjomilanovačke opštine - kaže direktorka Stanojević.

Amerikanci obnovili i Dom zdravljaOvo nije prvi put da Amerikanci pomažu Pranjane. Naime, 2004. Ambasada SAD donacijom je pomogla opremanje Doma zdravlja u Pranjanima. Na taj način Amerikanci su želeli da se zahvale za operaciju „Halijard“ iz Drugog svetskog rata, jer su tada Šumadinci spasli više od 500 pilota i članova posade američke vojske oborene iznad okupirane Jugoslavije. Meštanima ovog sela pomoć Amerikanaca bila je od velikog značaja jer su, kako kažu, konačno dobili normalne uslove za lečenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track