Kirbi uručio VMA 100.000 dolara

Donacija

Kirbi uručio VMA 100.000 dolara

Društvo -
Ambasador SAD izjavio da mu je drago što su SAD u mogućnosti da donacijom pomognu oružanim snagama Srbije u prevenciji i kontroli virusa HIV

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi uručio je danas Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) donaciju vrednu 100.000 dolara namenjenu prevenciji i kontroli HIV-a i side. Ambasador Kirbi izjavio je posle posete VMA da mu je drago što su SAD u mogućnosti da donacijom pomogne oružanim snagama Srbije u prevenciji i kontroli virusa HIV. "Nadam se da ćemo i u budućnosti pomagati Vojsci Srbije, ali i svim drugim državnim institucijama kada je reč o prevenciji, ali i nezi ljudi obolelih od side", kazao je Kirbi.

Izražavajući zahvalnost SAD-a na vrednoj donaciji, načelnik VMA Marijan Novaković rekao je da ta institucija uspešno sarađuje s američkim partnerima.

"Najbolji primer te saradnje realizovan je sa Nacionalnom gardom Ohaja. Tokom prošlogodišnje posete predstavnika našeg Ministarstva odbrane dogovoreni su dalji oblici vojno-sanitetske saradnje, koji će između ostalog, obuhvatiti i razmenu i usavršavanje kadrova", rekao je Novaković.

Donacija vredna oko 100.000 dolara realizovana je u okviru projekta prevencije i kontrole HIV virusa, koji će biti od velike koristi prvenstveno kada je reč o zdravstvenim proverama pripadnika Vojske Srbije ali i opšte populacije, naglasio je Novaković. Prema njegovim rečima, modernija oprema omogućiće ranije otkrivanje prisustva virusa HIV, kao i usavršavanje lekara specijalizovanih za tu oblast.

Vojno-medicinska akademija u Beogradu osnovana je 1844. godine. Ova medicinska, obrazovna i naučno-istraživačka institucija nalazi se u sastavu Ministarstva odbrane Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track