Srbija Japancima vraća mamografe?!

Slavica Đukić-Dejanović

Srbija Japancima vraća mamografe?!

Društvo -
Ministarska zdravlja objasnila da na 30 mamografa koje su donacija Japana nema ko da radi i da se razmišlja da se vrate

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa, koji su lane stigli kao donacija vlade te zemlje, jer se aparati ne koriste i najavila hitno rešavanje tog potencijalnog problema.

"Nemamo rentgenologa koji bi radili na mamografima koji su iz Japana stigli kao donacija i postoji mogućnost da iz vratimo, jer se ne koriste", rekla je Đukić-Dejanović na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, na kojem su posle skoro petočasovne rasprave usvojene u načelu izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju.

Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa. U saopštenju iz tadašnjeg Ministarstva zdravlja navedeno je da će Vlada Japana odobrila donaciju u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i implementacije Nacionalnog programa "Srbija protiv raka".

To je učinjeno kroz projekat "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji". Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija srpskih stručnjaka u Japanu. Dom zdravlja u Novom Sadu prvi je, od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke, dobio analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem.

Ukupna donacija za Dom zdravlja Novi Sad bila je vredna oko 70.000 evra. Ukupna vrednost projekta je 632 miliona japanskih jena (oko 5,8 miliona evra).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track