Zakardeli: Srbija i Interpol odlično sarađuju
Foto: Tanjug

Zakardeli: Srbija i Interpol odlično sarađuju

Društvo -
Direktor Direktorata Interpola rekao da je Srbija istinski partner Interpola i primer drugim zemljama kako treba da iskoriste saradnju na najbolji mogući način

BEOGRAD - Srbija i Interpol imaju partnerski odnos koji može da bude primer drugim zemljama kako na najbolji način mogu da iskoriste saradnju sa tom međunarodnom policijskom organizacijom.

"Mi sa Srbijom imamo odličan odnos, ona je istinski partner Interpola i primer drugim zemljama kako treba da iskoriste saradnju na najbolji mogući način", rekao je direktor Direktorata Interpola za strateško planiranje Đulijano Zakardeli na konferenciji "Delotvorne strategije u radu policije"..

On je ukazao da Srbija spada u one zemlje koje maksimalno koriste sve ono što Interpol nudi - od obuke policajaca, korišćenja sistema komunikacije do pretraživanja baze podataka Interpola, u čemu je naša zemlja, kako je naveo, među vodećim.

"Očigledno je da je Srbija oduvek gledala na Interpol kao na važan i ključan partner i to ne samo u svakodnevnom radu policije", naveo je zvaničnik Interpola.

Govoreći o strateškom planiranju u radu policije, što je i tema dvodnevnog skupa koji organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Misija OEBS-a u Beogradu, Zakardeli je rekao da ne postoji "jedinstven recept", već da je na srpskoj policiji da sama donese odluku o tome šta su joj strateški planovi i ciljevi.

"Srbija treba da uzme u obzir okolnosti u regionu i delu sveta u kome se nalazi i da za tu svoju odluku zatraži podršku međunarodnih policijskih organizacija i agencija", istakao je Zakardeli, navodeći da članicama Interpola stoji na raspolaganju budžet od 56 miliona evra za sprovođenje potrebnih operacija.

Navodeći primer Interpola, koji broji 190 država članica, Zakardeli je rekao da se "stvari u toj organizaciji postavljaju vrlo jednostavno - odredimo gde smo sad, a gde želimo da budemo u narednom periodu i shodno tome postavimo ciljeve i izradimo plan delovanja".

"Cilj strateškog planiranja je da se rad policije što efikasnije organizuje kako bi što bolje služila građanima", rekao je Zakardeli.

On je ukazao da su brojni izazovi pred rukovodiocima koji donose strateške odluke, a tiču se pre svega ljudskog faktora, a potom i smanjenog budžeta, što je slučaj sa mnogim zemljama koje su suočene sa ekonomskom krizom.

"Morate da imate strateške ciljeve i nijedna policijska organizacija u svetu ga nije u potpunosti savladala i zato je to proces koji nema kraja", rekao je predstavnik Interpola.

Vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Beogradu Pola Tide rekla je da je Srbija u poslednjih pet godina ostvarila veliki pomak u strateškom planiranju, što je doprinelo efikasnijoj reformi policijske službe.

"Reforma policijske službe je bitan deo u napretku zemlje u procesu evrointegracija jer se time jača i regionalna saradnja", navela je Tide.

Državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović rekao je da to ministarstvo danas ima razvijene kapacitete za strateško planiranje i da sprovodi nekoliko projekata sa međunarodnim parnerima, uključujući obuku rukovodioca srednjeg i visokog ranga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track