71. godišnjica bitke na Kadinjači
Foto: Beta

Komemoracija

71. godišnjica bitke na Kadinjači

Društvo -
Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine

KADINJAČA - Polaganjem venaca i uz visoke državne i vojne počasti, danas je državnom komemorativnom ceremonijom obeležena 71. godišnjica bitke na Kadinjači.U spomen-kompleksu Kadinjača kod Užica, ceremoniju je predvodio izaslanik Vlade Srbije ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je istakao da naše društvo treba da neguje odnos poštovanja i uvažavanja prema borcima protiv fašizma, i da čuva spomenike podignute oslobodiocima, "jer je odnos prema slavnoj prošlosti i odnos prema nama samima".

Obradović je istakao da nas prošlost uči i upućuje da "moramo uporno i istrajno voditi državnu politiku rešavanja svih sporova u međunarodnoj zajednici mirnim putem".

"Interesi velikih sila i danas imaju uticaj i težnju promena granica na Balkanu, ali Srbija je jedinstvena u pogledu svoje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i slobode za koju smo kroz istoriju plaćali visoku cenu", rekao je ministar.Obradović je naglasio da opredeljenje Srbije za evropske integracije ne znači odustajanje od sopstvenih državno-nacionalnih interesa.

Kod spomen kosturnice u kojoj je sahranjeno oko 200 izginulih boraca Radničkog bataljona, posle parastosa koji su služili sveštenici užičke crkve, vence su pored ministra Obradovića u ime Vlade Republike Srbije, položili delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a Srbije, brojnih uduženja i veterani Drugog svetskog rata.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Na samoj Spomen-kosturnici ispisan je deo poeme "Kadinjača" pesnika Slavka Vukosavljevića: "Rođena zemljo jesi li znala?Tu je pogino bataljon ceo...Crvena krv je procvetalakroz snežni pokrov hladan i beo.Noću je i to zavejo vetar.Ipak na jugu... vojska korača...Pao je četrnaesti kilometar,al` nikad neće Kadinjača."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja