Nema teorije: Matematičari predviđaju dobitak na ruletu!
Foto: Tanjug

Festival nauke

Nema teorije: Matematičari predviđaju dobitak na ruletu!

Društvo -
Posetioci mogu da vide bolid formule studenata Mašinskog fakulteta, grob s ljudskim kostima i britanske forenzičare koji pokazuju kako se obrađuje mesto zločina
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Šesti Festival nauke, koji je počeo danas u Beogradu, nudi posetiocima najrazličitije sadržaje, od makete groba sa pravim ljudskim kostima, preko mozga, srca, eksperimenata iz fizike i hemije, do kvadkoptera, ksilofona od 147 vrsta drveta i bolida formule.

PR festivala Marija Mladenović je preporučila da se krene od centralne lokacije, bivše robne kuće "Kluz", gde je u prizemlju postavljen bolid formule koji su konstruisali studenti Mašinskog fakulteta.

Već na sledećem spratu je postavka Matematičkog fakulteta gde posetioci mogu da provere da li je dobitak na ruletu puka sreća ili se može uz pomoć matematike predvideti, s tim što Mladenović naglašava da time ne žele da podstaknu ljude na kockanje.

Gužva se već na otvaranju stvorila na drugom spratu oko groba sa ljudskim kostima i postavke Medicinskog fakulteta sa različitim kostima, a preko puta njih su forenzičari iz Velike Britanije koji pokazuju kako se obrađuje mesto zločina.

Mladenović je izdvojila postavku Farmaceutskog fakulteta u okviru koje posetioci mogu da otkriju da li je parfem koji nose "pravi" ili "lažni". U SKC-u, osim debata, intervjua, kvizova, organizuju se i radionice za najmlađe. Tu je i program "Toplo-hladno" za tinejdžere gde Monika Kutri i Milan Popović demonstriraju "hladne" i "tople" eksperimente.

Gosti iz Španije potrudiće se da u Galeriji Narodne banke Srbije razviju ekološku svest kod najmlađih, a prema rečima Mladenović, nikako se ne sme propustiti laserski šou švedskih naučnika u Teatru "Bojan Stupica", spoj fizike, zvuka i svetlosti.

Novina je večernji program, namenjen starijim posetiocima, koji čine dva edukativna koncerta - "Euro-Neuro" Ramba Amadeusa i benda sastavljenog od naučnika, uz prateće "neurobiološko tumačenje" muzičkih numera i audio-vizuelni šou "Planete Gruvlend", kao i debate sa aktuelnim temama "Nestanci sveta i svačega", "Seksolucija" i "Ima li života na drugim svetovima".

Tu su i "Laboratorija za zaštitu od zaborava", "Postavka otvorenog srca", u ponudi je u surfvovanje uz fizičku hemiju, plemenito testiranje životinja i testiranje ljubavi prema životinjama, ples robota cveta i robota bumbara, posetioci će saznati i da li androidi sanjaju električne škole, kako leti kvadkopter, kako svetli svitac dok traži prijatelja...

Pod sloganom "Nema teorije" Festival nauke je, na četiri lokacije - "Kluz", Teatar "Bojan Stupica", SKC i Galerija Narodne banke Srbije, okupio 550 mladih naučnika iz domaćih naučno - obrazovnih institucija i više od 40 gostiju iz Francuske, SAD, Švedske, Velike Britanije, Hrvatske i Mađarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track