Unija prosvetara traži 7 odsto veće plate

Neće da potpišu

Unija prosvetara traži 7 odsto veće plate

Društvo -
Vlada ponudila povećanje od dva odsto od aprilske plate, a od oktobarske u skladu sa fiskalnim pravilom definisanim u Zakonu o budžetskom sistemu

BEOGRAD - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da neće potpisati Protokol o materijalnom položaju zaposlenih u prosveti ukoliko vlada ne obezbedi povećanje plata za sedam odsto, počev od aprila 2013. godine.

Vlada je ponudila povećanje od dva odsto od aprilske plate, a od oktobarske plate u skladu sa fiskalnim pravilom definisanim u Zakonu o budžetskom sistemu.

U dopisu upućenom resornom ministru Žarku Obradoviću, Unija traži ukidanje odluke o vezivanju rasta zarada u javnom sektoru sa rastom penzija, kao i Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plaza zaposlenih u prosveti koja će biti u primeni od početka školske 2013/14. godine, objavljeno je na sajtu Unije.

U predlogu Protokola, Vlada Srbije obavezuje se da broj zaposlenih u prosveti neće biti smanjivan u 2012. i 2013. godini, da će obezbediti isplatu jednokratne novogodišnje, odnosno svetosavske nagrade u iznosu od 4000 dinara neto, kroz decembarsku zaradu u bruto iznosu, koja će se isplatiti u januaru 2013. godine.

Takođe, prema predlogu Protokola, dug za otpremnine za penziju zaposlenima sa teritorije Vojvodine obezbediće se do kraja decembra 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track