ALARMANTNO: Surčinski Kanal pun fekalija

Ekološka katastrofa

ALARMANTNO: Surčinski Kanal pun fekalija

Društvo -
Voda je postala mutna i nepodnošljivo smrdi, ribe su počele da ginu i plutaju po kanalu Galovici, preti nam zaraza, žale se meštani Surčina

BEOGRAD - Smrad!Meštani Surčina i Dobanovaca poslednje dve nedelje imaju problem sa zagađenim kanalom Galovica. Prema njihovim rečima, od neprijatnog mirisa koji se širi iz ovog kanala ne mogu da žive. Stojan P., koji ima plac pored kanala Galovica, kaže da se situacija znatno pogoršala u poslednjih nekoliko dana.- Prvo sam primetio kako se voda zamućuje, a onda je nepodnošljivo počela da smrdi. Sada se situacija pogoršala, jer se količina ribe znatno smanjila. Prošle nedelje sam video i grupu uginulih riba kako plutaju po vodi. Oštar, neprijatan miris i fekalije koje plivaju ovim kanalom čista su zaraza. Ovaj kanal postao je prava deponija. Ljudi bacaju otpad i prave još gore stanje. Najgore od svega je to što se u blizini nalazi nekoliko farmi svinja, pa se i svinjski izmet baca u kanal. Mučimo muku s ovim problemom već godinama, ali niko ništa da preduzme - kaže meštanin Surčina i dodaje da je ovaj kanal jedan od najzagađenijih.Iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja rekli su nam da je ovaj slučaj prijavljen vodovodnoj inspekciji.- Neprijatni mirisi u Surčinu i Dobanovcima koji dopiru iz kanala Galovica prijavljeni su vodovodnoj inspekciji. Inspektori su izašli na teren i konstatovali činjenice, ali uginulu ribu nisu zatekli. Ovaj problem je aktivan u poslednja dva meseca, kada je bilo uginuća alohtonih vrsta, a inspekcija je i tad obavila nadzor - kažu iz ove ustanove.

Opština: Očistićemo!Kontaktirali smo i opštinu Surčin, a PR menadžerka Alisa Jovanović rekla je da pripremaju plan za čišćenje kanala Galovica.- Pripremamo plan za uređenje i čišćenje priobalja i samog kanala, biće uključene sve inspekcijske službe kako bi se sprečilo da industrijskih zagađivači, ali i građani dalje zagađuju kanal. Plan je predviđen za početak sledeće godine - kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track