Senić: U budžetu za 2013. nema skrivenih troškova

Skupština

Senić: U budžetu za 2013. nema skrivenih troškova

Društvo -
Nama je želja da ono što stoji u budžetu, da ono što jesta javni dug, bude potpuno u skladu sa realnim stanjem, kaže državni sekretar

BEOGRAD - U budžetu Srbije za 2013. godinu ne postoje skriveni troškovi države, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić. Na 4. po redu Nacionalnom budžetskom forumu, on je istakao da je Ministarstvo finansija donošenjem rebalansa budžeta za ovu godinu dokazalo da nije za politiku formalnog i brojčanog deficita, koji ne odgovara realnom stanju.

"Nama nije želja da imamo netačne podatke. Nama je želja da ono što stoji u budžetu, da ono što jesta javni dug, što jeste budžetski deficit, bude potpuno u skladu sa realnim stanjem", rekao je Senić. Država je, kako je istakao, čak i preuzela ranije nastale skrivene obaveze, kako bi isčistila kvazifiskalni deficit. "Štaviše, mi smo sad, i u toku je rasprava u Skupštini, preuzeli skrivene obaveze, na primer Fonda za zdravstvenog od 13 milijardi dinara, koji ćemo pretvoriti u javni dug, samo da bismo taj kvazifiskalni deficit iščistili", rekao je on.

Senić je dodao da postoje još neke ranije nastale skrivene obaveze na lokalu i u vezi sa putarskom industrijom i istakao da je Ministarsvo finansija ponudilo rešenje za to. On je napomenuo da se to ministarstvo prilikom rebalansa budžeta za ovu godinu suočilo sa situacijom da je pokazani budžetski deficit bio manji zato što nisu izvršene određene obaveze države, kao što su neisplaćene obaveze investitorima i neukalkulisane plate za Železnicu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić se složio sa članom Fiskalnog saveta Vladimirom Vučkovićem da u budžetu za narednu godnu postoje skriveni rizici, ali da ti rizici uvek postoje i da to nije slučaj samo u Srbiji nego i nekim drugim zemljama. Vučković je ocenio da je budžet Srbije za 2013. u suštini korektan, ali da je Fiskalni savet uočio rizike i na strani prihoda i na strani rashoda. Kao potencijalne rizike na strani prihoda on je naveo preambicioznu procenu neporeskih prihoda i poreza na dobit, ali je istakao da ipak postoji mogućnost da prihodi budu na nivou planiranih u slučaju veće inflacije od planirane. Vučković je precizirao da su rizici na rashodnoj strani budžeta mogućnost da rashodi za kamate budu veći i da država popusti pod socijalnim pritiscima i odustane od čvrste kontrole plata i penzija.

Rizična vrednost u rashodima budžzeta je, kako je naveo, 20 do 25 milijardi dinara. Ekononomosta Miroslav Zdravković je ocenio da budžet za narednu godinu uopšte nema socijalnu komponentu, iako to iz Vlade tvrde, već da se vidi samo želja za preraspodelom sredstava i utvrđivanjem moći. Nacionalni budžetski forum, koji je održan u Domu Narodne skupštine Srbije, organizovala je Balkanska istraživačka mreža (BIRN). Kako je istaknuto, osnovni cilj Nacionalnog budžetskog foruma je stvaranje platforme kroz koju bi se uticalo na proces planiranja i upravljanja budžetom Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track