SKANDAL: Trudnice izvisile za punu platu!

Bez presedana

SKANDAL: Trudnice izvisile za punu platu!

Društvo -
Zbog nedostatka novca u budžetu odbačen amandman PUPS kojim je budućim majkama trebalo omogućiti da primaju punu zaradu dok su na bolovanju

BEOGRAD - I to je borba protiv bele kuge.Trudnice će u Srbiji i sledeće godine primati 65 odsto plate dok su na bolovanju, saznaje Kurir. Naime, Skupština nije usvojila amandman na predlog budžeta za 2013. kojim je Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) tražila da se obezbedi 3,5 milijardi dinara za punu platu trudnicama dok su na bolovanju.Da će trudnice sačekati neko bolje vreme za punu platu dok su na bolovanju, potvrdio nam je i funkcioner PUPS Momo Čolaković, član Odbora za finansije u Skupštini Srbije.- Naš amandman nije prihvaćen zato što je Odbor za zakonodavstvo procenio da nije u skladu s pravnim sistemom, jer Zakonom o zdravstvenom osiguranju to nije predviđeno i da nije moguće obezbediti toliko sredstava - kaže Čolaković.U Ministarstvu finansija tvrde da amandman kojim je traženo da se izdvajanja za trudnice uvećaju za 3,5 milijardi dinara nisu prihvatili jer bi se njime probio planirani deficit u budžetu. Trudnice su punu platu na trudničkom bolovanju primale do 2006, kad im je ukinuta zaslugom tadašnjeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića. On je izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju pravdao time „da se više isplati platiti 1.000 vantelesnih oplodnji nego dati trudnici 100 odsto plate“. (S. T.)

Od 2014. cela plataSudeći prema najavama iz Ministarstva finansija, trudnice će punu platu za vreme trudnoće dočekati tek 2014. godine. Svesni potrebe za ujednačavanjem statusa žena na teritoriji Republike Srbije koje odsustvuju usled privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, napominjemo da je Vlada amandmanom na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju predvidela mogućnost isplate ovih naknada počevši od 2014 - kažu u Ministarstvu finansija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja