Izložba o dobrotvoru Savi Tekeliji u Vukovaru
Foto: Sr.vikipedija.

Matica srpska

Izložba o dobrotvoru Savi Tekeliji u Vukovaru

Društvo -
Sava Tekelija (1761-1842) bio je jedan je od najuglednijih, najobrazovanijih i najbogatijih Srba toga vremena u Ugarskoj

NOVI SAD - Izložba Galerije Matice srpske iz Novog Sada "Sava Tekelija - veliki srpski dobrotvor" biće otvorena večeras u Galeriji Srpskog kulturnog centra Zajedničkog veća opština u Vukovaru.Izložbu čini 13 digitalnih printova na platnu, originalnih portreta Save Tekelije i članova njegove porodice, kao i pet digitalnih printova njegovih crteža koji čine Legat Save Tekelije u Galeriji Matice srpske.

Pored toga, biće izložene knjige o Savi Tekeliji i nekoliko kopija dokumenata iz Zbirke rukopisne građe Rukopisnog odeljenja Matice srpske, među kojima su Osnivanje Tekelijanuma - original testamenta, Objavljenije o Serbskoj letopisi, Osnivački akt.

Na taj način biće predstavljen jedan od najvećih srpskih dobrotvora i zadužbinara, ličnost koja je svojim nesebičnim zalaganjem doprinela kulturnom i prosvetnom unapređenju srpskog naroda u Ugarskoj krajem 18. i tokom 19. veka, navodi se u najavi za izložbu.

Sava Tekelija (1761-1842) bio je jedan je od najuglednijih, najobrazovanijih i najbogatijih Srba toga vremena u Ugarskoj.

U istoriju srpskog naroda upisao se kao veliki narodni dobrotvor i osnivač prvih srpskih prosvetnih institucija - Tekelijanuma u Budimpešti, zatim kao prvi doživotni predsednik Matice srpske, pisac i borac za očuvanje srpskog duha, jezika, kulture i tradicije.

Imao je veliku ulogu ne samo na opštem kulturnom planu već i kada je reč o osnivanju Muzeja Matice srpske. Godine 1840. zaveštao je svojoj zadužbini, Tekelijanumu, svu svoju imovinu, a Matici srpskoj poverio staranje o njoj.Nakon njegove smrti, u toku 1843. godine, iz porodične kuće u Aradu preneta je u Maticu srpsku Tekelijina pokretna imovina: zbirka porodičnih portreta, numizmatička zbirka, biblioteka, porodične dragocenosti, dokumenta i pisma.Njegovim zaveštanjem počelo je prikupljanje kulturne baštine srpskog naroda u okrilju Matice srpske i rad Serbsko narodne zbirke ili Muzeuma.

Autor izložbe je Snežana Mišić, kustoskinja Galerije Matice srpske, a realizaciju je omogućio Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track