SNEŽNA OPSADA SRBIJE: Još 20 cm u naredna 24 sata!
Foto: Beta

Sneg ponovo pada

SNEŽNA OPSADA SRBIJE: Još 20 cm u naredna 24 sata!

Društvo -
Nema zastoja na Ibarskoj. Jak sneg trenutno pada u Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu

BEOGRAD - U većem delu Srbije ponovo pada sneg, a Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se očekuje povećanje snežnog pokrivača od 16 do 20 centimetara.Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je za RTS da, ukoliko bude bolje saradnje između državnih organa i putarskih preduzeća, novi sneg ne bi trebalo da napravi nove probleme.

Marić je rekao da se situacija sa snegom stabilizovala i da su svi glavni putni pravci u Srbiji prohodni.On je istakao da ne postoji mesto u zemlji do kojeg spacioci ne mogu da dođu, bilo vozilima bilo motornim sankama, a da postoje lokalni putevi koji su nepročišćeni.

Marić je pozvao nadležne da na vreme razmotre zabranu saobraćaja teretnim vozilima na putevima, jer se očekuju nove padavine i još 20 centimetara novog snega.

"Počele su najavljene snežne padavine i u naredna 24 sata očekuje se još 20 centimetara novog snega. Po najnovijim informacijama, na potezu Feketić - most na Beškoj ima poledice na putu i izvršili smo dodatni pritisak na preduzeće "Bačka put" zaduženo za tu deonicu da led ukloni", rekao je Marić.

On je apelovao na "sve segmenete sistema zašite spasavanja u Srbiji, "nadležna ministarstva, preduzeća koja održavaju puteve, saobraćajnu policiju da mnogo tešnje sarađuju kako se ne bi desio kolaps kakav je bio između subote i nedelje".

"Svi moraju da sarađuju da se ne bi ponovila ista situacija", rekao je Marić i dodao da putari koji čiste sneg moraju da budu u kontaktu s Republičkim hidormeteorološkim zavodom i saobraćajnom policijom.Na Ibarskoj magistrali nema zastoja

Sneg koji od sinoć neprestano pada na području Kraljeva jutros je visok od 30 do 40 centimetara, ali nije izazvao zastoje na Ibarskoj magistrali, rekao je Radoica Kočović, načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije.

"Saobraćajne patrole po nalogu Štaba neprestano prate situaciju na putevima i, ako bude potrebno, pravovremeno će na Ibarskoj magistrali, koja je još prohodna, isključiti teretni saobraćaj. Kako ne bi došlo do zastoja, obustaviće se kretanje vozila jednom trakom zbog čišćenja druge", kazao je Kočović.

Načelnik Štaba je rekao da se putni pravci u okolini Kraljeva zbog intenzivnog suvog snega neprestano čiste, kao i da su putevi prema Goču i na pravcu Ušće-Studenica prema Ivanjici još prohodni. Kočović je naveo da su dalekovodi za prenos električne energije za sada bezbedni jer pada suv sneg.

"S obzirom da sneg neprestano pada, nije isključena mogućnost da za nekih pet sati situacija u Kraljevu bude otežana", dodao je on.

O stanju gradskih i prigradskih saobraćajnica stara se javno preduzeće "Putevi". O Ibarskoj magistrali stara se preduzeće "Putevi - Novi Pazar".

Sneg zatrpava Pomoravlje

Sneg na području Jagodine i Pomoravlja jutros od 10 sati pada takvim intenzitetom da ljudstvo i mašine Zimske službe i komunalnih preduzeća ne uspevaju da ga očiste ni sa centralnih trgova.Snežni pokrivač dostigao je visinu od oko 20 centimetara, a ima ga puno i na kolovozima, ističu putari.Na području Pomoravskog okruga svi putni pravci su prohodni.

Borba sa snegom i u Leskovcu

Iako sneg na području Leskovca bez prestanka pada od prošle noći, svi magistralni i većina lokalnih puteva su prohodni za saobraćaj, izjavio je gradonačelnik Leskovca i šef Kriznog štaba Goran Cvetanović.On je kazao da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu i da su glavne saobraćajnice očišćene, a da jedino problema ima u nekoliko planinskih sela - Oruglica, Gagince i Melovo. Inače, putevi su prohodni a snabdevanje strujom redovno i stabilno.

Jak sneg u Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i KruševcuJak sneg u Srbiji trenutno pada u Velikom Gradištu, Negotinu, Kraljevu i Kruševcu, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Umeren sneg pada na Crnom Vrhu, na Zlatiboru, u Sjenici, u Kuršumliji, Ćupriji, Nišu i Zaječaru.Slab sneg pada u Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Banatskom Karlovcu, Loznici, Valjevu, Beogradu, Kragujevcu, u Požegi, na Kopaoniku, Leskovcu, Dimitrovgradu i Vranju.

Na Kopaoniku ima 37 centimetara snega, u Zrenjaninu 36, Sjenici 35, na Crnom Vrhu i u Kikindi 31, Banatskom Karlovcu 30, Somboru 24, Beogradu 22, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu 20.U Kuršumliji ima 15 centimetara snega, Požegi, Kruševcu i Zaječaru 13, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji 12, u Loznici i Kraljevu 11, na Paliću, Velikom Gradištu, Valjevu i u Leskovcu 10.

U Nišu ima osam cenitmetara snega, u Negotinu sedam, u Vranju šest, a u Dimitrovgradu pet.Prema meteorološkoj prognozi za period do 18. decembra, sutra će u Srbiji biti hladno i vetrovito, pre podne oblačno sa snegom, a posle podne i uveče očekuje se prestanak snega i razvedravanje.

Vetar će biti umeren severozapadni, uveče u slabljenju.U četvrtak ujutru biće veoma hladno sa umerenim i jakim mrazem, po kotlinama biće kratkotrajna magla.Tokom dana biće pretežno sunčano i malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra.

U petak će biti osetno toplije uz umeren i jak jugoistočni vetar. Pre podne biće pretežno sunčano, posle podne se očekuje naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, najpre u jugozapadnim krajevima. Krajem dana i tokom noći ponegde je moguća i pojava ledene kiše.

Od subote do kraja perioda biće oblačno, mestimično sa kišom, u višim planinama sa susnežicom i snegom. U košavskom području biće vetrovito. U predelima ispod 500 metara nadmorske visine očekuje se postepeno otapanje snežnog pokrivača.Na severu Kosmeta restrikcije struje

Zbog snežnih padavina saobraćaj na severu Kosova se odvija otežano zbog snega, a uvedena su i jednočasovna isključenja električne energije.

Saobraćaj na severu Kosova se odvija pretežno otežano zbog snežnih padavina, rečeno je u kosovskoj policiji odakle je upućen apel vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu.Pod snegom čija visina je oko 20 santimetara su i gradske ulice u Kosovskoj Mitrovici, a građani od ranih jutarnjih sati čiste sneg ispred svojih kuća i ulaza u zgrade i radnje.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da će radnici JKP “Standard” ukloniti sneg sa gradskih ulica.

“Sve ulice će biti danas očišćene. JKP Standard raspolaže dovoljnim količinama soli i ja sam siguran da će sve biti očišćeno kako bi građani mogli da koriste svoje automobile”, rekao je Pantić.Redukcije će se sprovoditi po sistemu šest sati sa strujom jedan sat bez nje, kako bi se rasteretila elektro mreža. Ovakav režim restrikcija biće na snazi u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću u periodu od 10 do 22 sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track