DECA ZA ORDEN: Na -22 pešače 20 kilometara

Deca nemaju novca za prevoz

DECA ZA ORDEN: Na -22 pešače 20 kilometara

Društvo -
Miladin (14), Aleksandar (13), Anđela (8) i Danijela Komatina (6) s Golije svakoga dana kući dolaze mokri i zaleđeni, ali u školu ne kasne

NOVI PAZAR - Deca za orden!Tek male, dečje stope ostale u snegu do kolena iza poslednje mećave na Goliji odvele su ekipu Kurira do kuće Komatina, daleko u planini. Tom prtinom, snegom koji je često veći od njih, male Anđela (8) i Danijela (6) svakodnevno pešače po tri-četiri kilometra od kuće do škole, same kroz planinu.- Ja se, čiko, plašim da me u šumi ne pojede lisica - kaže mala Danijela.Njihova starija braća Miladin i Aleksandar, đaci osmog i sedmog razreda, pravi su heroji planine. Za orden. Oni do škole u Osaonici i nazad pešače i 20 kilometara dnevno. Kako - znaju samo oni sami.OskudicaPre nedelju dana Aleksandar se zamalo nije smrzao u Goliji. Temperatura je bila minus 22.- Našao sam ga u pet posle podne, po mrklom mraku, na dva kilometra od kuće. Bile su mu smrznute i ruke i noge. Išao je poslednjim atomima snage. Nije imao telefon kod sebe, jedva smo ga našli - kaže Aleksandrov otac Vukosav Komatina.- Krenuo sam iz škole kad je naišla mećava. Zalutao sam u šumi, ništa se nije videlo, bojao sam se da se Cigo, moj pas, i ja ne smrznemo - kaže Aleksandar.Vukosav, veli, nema novca da deci plati prevoz do škole. Zato Aleksandar i Miladin i pešače toliko.- Neću da grešim dušu, čovek koji vozi decu iz sela poveze ih kad može, ali nije dužan da ih vozi za džabe. Mora da sipa gorivo, a to je skupo. Aleksandru i Miladinu za prevoz treba 6.000 dinara mesečno, ja toliko nemam - kaže Vukosav.Krave im imovinaKomatine, Vukosav i Radmila, koji imaju šestoro dece, žive od dečjeg dodatka i tri krave koje drže.- Imamo za brašno i ostale namirnice, ali za prevoz nemamo. Tanki smo, sanjamo o polovnom traktoru, tad bih vozio decu u školu, ali nemamo ni za toliko - kaže Vukosav.- Deca u školu idu u gumenim čizmama. Uveče dođu zaleđeni. Jaknice nose po tri-četiri godine, za bolje nemamo - kaže majka dece Radmila.

Učitelji ih prate do kuće- Miladin i Aleksandar u školu idu ujutru pre šest sati, po mrklom mraku. Potom kreću i Anđela i Danijela. Kad je nevreme, učitelj Fahrudin Ljajić devojčice doprati kući, a i Miladinovi i Aleksandrovi nastavnici i direktorka škole u Osaonici brinu, pomažu koliko mogu - kaže majka Radmila.PomozimoLjudi dobre volje mogu pomoći ovoj porodici. Adresa porodice Komatina je: Vukosav Komatina, selo Radaljica, 36314 Štitare, a broj računa u Eurobank EFG je 250 - 4120022941200-98.

Škola im na prvom mestu
Škola im na prvom mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track