BEZ BLAMA: Poverenica sebi dodelila novac?

BEZ BLAMA: Poverenica sebi dodelila novac?

Društvo -
Nevena Petrušić naložila podizanje 287.280 dinara, deo dala saradnici za projekat u kojem nije učestvovala, a ostatku se gubi trag

BEOGRAD - Ko hoće nađe način!- Anđelija mi je javila da su je zvali iz banke i rekli joj da nešto potpiše. Novac može da podigne sutra, ali sam joj rekla da ne mora da žuri, pošto se sprema za odlazak na doček. Podići će novac 9. i doneti mi kad se budemo videle na predavanjima. Doneću novac da platimo razliku u kartama i vidimo šta sa ostatkom - doslovno piše u imejlu koji je Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uputila kolegi Milovanu Bataku 30. decembra prošle godine.Ova prepiska budi sumnju gde je završio honorar od 287.280 dinara koji je Anđeliji Adamović, asistentkinji Nevene Petrušić, uplaćen za pisanje Priručnika o modelu medijacije u slučajevima diskriminacije, iako u tom projektu nije ni učestvovala, saznaje Kurir.- Na tom priručniku od 45 strana, prema postojećim ugovorima, radilo je pet osoba i svaka od njih je dobila honorar u iznosu od 2.800 evra bruto. Međutim, Anđelija Adamović, asistentkinja profesorke Nevene Petrušić, nikada nije radila na projektu, ali joj je takođe uplaćen pomenuti honorar. S obzirom na odnos profesor-asistent, postoji sumnja, ali i neki tragovi da je novac na taj način završio u džepu same poverenice Nevene Petrušić - kaže izvor Kurira.Kurir je došao do dokumentacije iz koje se vidi da su autori pomenutog projekta bili Vera Despotović-Stanarević, Tamara Džamonja Ignjatović, Vladan Jovanović i Dragana Ćuk Milankov.Anđelija Adamović, asistentkinja na pet predmeta na Pravnom fakultetu u Nišu na kojima je predavač Nevena Petrušić, tvrdi da je pošteno zaradila svaki dinar.- Ako mislite na projekat medijacije UNDP, ja sam obavila jednu analizu. Ugovorom sam se obavezala da ne mogu da govorim o detaljima - rekla je Adamovićeva, koja je na pitanje da li je ceo iznos primljenog novca zadržala za sebe ili je deo nekome dala odgovorila da nam je pitanje nepristojno.Iz Kancelarije Nevene Petrušić dobili smo odgovor da više neće odgovarati na naša pitanja.

Mejl koji je poverenica poslala kolegi
Mejl koji je poverenica poslala kolegi

U projektu učestvovalo četvoro autora
U projektu učestvovalo četvoro autora

Uzima šakom i kapomDa je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić uzimala novac za sebe i šakom i kapom, pokazuje i dokument u kojem se jasno vidi da je ona sebi obezbedila dodatni veliki honorar za posao koji joj je već plaćen državnom platom od 111.000 dinara. Ona je za edukaciju o ravnopravnosti uzela honorar od Beogradskog centra za ljudska prava iako držanje tih predavanja spada u opis njenog posla i nije potrebno dodatno ih plaćati. Koliko je ukupno honorara uzela na ovaj način, možemo samo da pogađamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track