Odgovor BG studenta: Ćosiću, zar Vam nije dosta?

Bura zbog pisma

Odgovor BG studenta: Ćosiću, zar Vam nije dosta?

Društvo -
"Planiram da odem iz ove zemlje, ne zbog ‘ljubavi prema profesiji’...već upravo da pobegnem od vas, vama sličnima, napisao student

BEOGRAD - Na pismo književnika Dobrice Ćosića kojim on studente iz Srbije u dijaspori poziva da se vrate u zemlju i bore se za njen preporod, stigao je odgovor od studenta Univerziteta umetnosti iz Beograda koji smatra Ćosića odgovornim za to što mladi "glavom bez obzira beže iz Srbije".

Ćosić je u pismu "odliv pameti" ocenio kao, možda, najveći poraz Srbije i pozvao srpske studente u inostranstvu da se organizuju u bratstvo za širenje istorijske istine o svom narodu "koga je demonizovao i ozločinio neprijatelj".

"Sto pametnih i hrabrih, obrazovanih i poštenih Srba, ako se organizuju i žrtvuju za opšte dobro, mogu da preporode i spasu Srbiju. Vratite se u otadžbinu da se borite za preporod i spas Srbije!", navodi se u Ćosićevom pismu koje je pročitano na zimskoj skupštini Organizacija srpskih studenata u inostranstvu.

Proslavljenom književniku odgovorio je neimenovani student, koji mu se obraća sa "nepoštovani gospodine Dobrice Ćosiću" i koji navodi da valjda ima pravo da odgovori na pismo iako ne živi u inostranstvu već je samo "bedni student iz Srbije".

"Planiram da odem iz ove zemlje, ne zbog ‘ljubavi prema profesiji’ kako vam se jadno pravdaju studenti okupljeni u fantomskoj Organizaciji srpskih studenata u inostranstvu, već upravo da pobegnem od vas, vama sličnima i posledica do kojih je vaša politika dovela i učinila život u ovoj državi nepodnošljivim", navodi student Miloš Ćirić, čiji je odgovor objavio "Peščanik", a preneo B92.

Neimenovani student, naime, smatra da je Ćosić odgovoran jer studenti i drugi mladi ljudi, često i sa celim porodicama, "beže glavom bez obzira iz Srbije".

On navodi i da "ni u ludilu" ne očekuje istinu od Ćosića o stanju srpskog naroda danas i da ga ne zanima nijedna reč iz pisma, koje vidi kao "deo nepotrebne borbe za promociju i osvajanje javnog prostora" koji se piscu već decenijama nudi.

U odgovoru se navodi i da je Ćosić "pisac rasista" i "čovek koji kosovske Albance naziva političkim, socijalnim i moralnim talogom Balkana"."Ne treba pitati za sudbinu studenata, ne treba ga pitati ni za šta, osim ukoliko se taj razgovor ne odvija u sudnici. Pogubni uticaj koji ste imali na stanje srpskog društva u kome sam imao nesreću da se rodim, neki od nas nisu zaboravili", navodi Ćirić.

On dodaje i da Ćosićeva karijera višedecenijska i da se uvek isticao od delovanja u Komunističkoj partiji Jugoslavije pa sve do danas "uticajem na sve izabrane lidere - od Đinđića, koji mi je uvek bio sumnjiv, preko Koštunice, u koga je polagao najveće nade, zatim Tadića, miljenika koji ga je najviše slušao, do Tomislava Nikolića, na kome bi imao još da poradi".

Student Ćosića naziva i "čovekom najmračnije prošlosti moderne srpske istorije" i poručuje mu da ne brine za nasleđe svoje politike jer je "ono duboko ukorenjeno, posebno među mladima".

"To su rezultati vašeg višedecenijskog delovanja, i treba da budete zadovoljni, postigli ste svoj cilj. Vaš zločin je savršen. Zar vam nije dosta, Ćosiću?", navodi se na kraju odgovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track