Otkriveni vandali: Skrnavili srpske grobove iz obesti

Povredili mir pokojnika

Otkriveni vandali: Skrnavili srpske grobove iz obesti

Društvo -
Prema navodima policije, protiv osumnjičenog maloletnika biće podneta krivična prijava Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku, dok će o osumnjičenoj deci biti upućen poseban izveštaj

ZAGREB - Šibensko-kninska policija saopštila je da je pronašla vandale koji su pre dva dana oskrnavili pravoslavno groblje kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kninu. Reč je o maloletniku i troje dece s područja Knina koji su, kako je saopštila policija, osumnjičeni za krivično delo povrede mira pokojnika. Utvrđeno je da su 2. januara popodne na kninskom pravoslavnom groblju, bez nekog posebnog razloga, na nekoliko grobnica oštetili spomenike, pokrovne ploče, krstove i vaze sa cvećem.

Prema navodima policije, protiv osumnjičenog maloletnika biće podneta krivična prijava Opštinskom državnom tužilaštvu za mlade u Šibeniku, dok će o osumnjičenoj deci biti upućen poseban izveštaj. Eparhija dalmatinska SPC saopštila je da su nepoznati vandali oskrnavili pravoslavno groblje kod Hrama svetog velikomučenika Georgija u Kninu i dodali da su hram i groblje često na meti vandala.

U saopštenju su izrazili očekivanje da će policija pronaći i kazniti odgovorne. Pomoćnik gradonačelnika Knina Tomislav Vrdoljak osudio je oštećenje grobova na pravoslavnom groblju u tom gradu. On je, kako su preneli hrvatski mediji, osudio i razbijanje izloga Srpskog kulturnog društva "Prosveta" u Kninu prvog dana 2013, ali je naglasio da ti događaji nisu slika suživota Srba i Hrvata u Kninu.

"Miran suživot svih građana Knina, koji Gradska uprava uspešno gradi godinama, može biti primer ostalim sredinama", rekao je Vrdoljak, prenela je agencija Hina. Iz kninske "Prosvete" odbili su da podnesu predlog za krivični progon zbog razbijanja izloga, pa policija neće podneti krivičnu prijavu proptiv počinioca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track