Ristić: Od marta bez čekanja za srčane bolesnike
Foto: Preent Screen

Ristić: Od marta bez čekanja za srčane bolesnike

Društvo -
Što se tiče kardiohirurgije, mogu odgovorno da tvrdim da tih lista u martu neće biti, rekao je vršilac dužnosti direktora KCS

BEOGRAD - Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić najavio je danas da će u martu biti ukinute liste čekanja za srčane bolesnike.

"Što se tiče kardiohirurgije, mogu odgovorno da tvrdim da tih lista u martu neće biti", rekao je Ristić.

Govoreći o prioritetima za ovu godinu, on je rekao da je plan da se i liste čekanja na oftalmologiji i ginekologiji ako ne ukinu, onda smanje. Ristić je rekao da je broj operacija u Kliničkom centru povećan bez ikakvih posebnih ulaganja u proširenje kapaciteta i bez primanja novih ljudi. "Mi smo s postojećim kadrom i s postojećom opremom operisali pacijente, tako da ako pacijent dođe sutra u bolnicu, on će imati zakazan termin krajem februara ili početkom marta", rekao je Ristić.

Klinički centar Srbije radi 24 sata i hitni pacijenti se operišu odmah.

Sve liste trenutno nisu potpuno ažurirane, za baj-pas je poslednji pacijent 167. zakazan za jun ove godine, koronarografija se zakazuje za jul 2014, na listi je 847 pacijenata, operaciju katarakte čeka skoro 3. 000 pacijenata, a poslednji na listi je zakazan za oktobar ove godine.

Doktor Ristić kaže da postojeće liste nisu tačne i da svakodnevno trpe izmene.

Za razliku od kardiohirurgije, Ristić ukazaje da je oftalmologija problem, jer u okviru kapaciteta Kliničkog centra nije moguće povećati broj operacija.

"Oftamološka klinika u KCS godišnje operiše oko 4.000 pacijenata sa kataraktom i mogla bi da poveća taj broj na 5.000. Međutim, potrebno je da se uradi 10.000 operacija, i to je problem države Srbije koja bi mogla da ga reši tako da se jedan deo posla prenese na centre u Kragujevcu, Nišu", kaže Ristić.

Govoreći o rekonstrukciji Kliničkog centra, Ristić je istako da će idejni projekat biti gotov u februaru, dok se konačan plan očekuje u junu.

Prema njegovim rečima, početak radova na Kliničkom centru, koji će trajati dve godine, može se očekivati krajem ove, ili početkom naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track