Ko zakasni plaća obuku 600 evra!

Nikad im dosta para

Ko zakasni plaća obuku 600 evra!

Društvo -
Pojedine auto-škole namerno prolongiraju časove vožnje kako kandidati ne bi uspeli da ih završe do 25. januara, do kada važi stari sistem. U tom slučaju obučavaju se iz početka

BEOGRAD - Bezobrazluk!Da bi imale sigurnu zaradu i posle 25. januara, kada ističe rok za obuku kandidata po starom programu, pojedine auto-škole nastoje da sabotiraju obuku.Poenta je u tome što će svi kandidati koji do predviđenog roka ne završe obuku za vožnju morati da se obučavaju iz početka, što znači da će morati da plate još oko 600 evra za novu obuku za B kategoriju. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije smatra da kandidati koji ne završe obuku na vreme krivca mogu tražiti u auto-školama.- Kandidati koji do 25. januara ne završe obuku moraće sve iz početka, i po novom će i plaćati. Ako oni koji su obuku želeli da završe na vreme to nisu mogli da urade krivicom auto-škole, mora se postaviti pitanje odgovornosti škole koja je primila veći broj kandidata nego što može da obuči - kaže Okanović i dodaje da se kandidati mogu žaliti MUP.Redakciji Kurira javilo se nekoliko ogorčenih kandidata koji su vožnju upisali po starom sistemu jer ih, kako kažu, auto-škole nedeljama „zavlače“.- Prvo su rekli da je veća gužva, onda su spojili sve moguće praznike. Sada je ponovo gužva i kažu mi da budem strpljiva. Ako ne završim časove do 25. januara, sigurno ću ih tužiti - žali se Ivana Marković iz Beograda.Iako ne znaju koliko kandidata se obučava po starom programu, u Zajednici auto-škola tvrde da će svi kandidati uspeti da završe obuku u roku i da je niko neće sabotirati.- Nijedna auto-škola nije primila više kandidata nego što može da obuči do predviđenog roka. Škole su čak angažovale dodatne instruktore za vožnju i oni će posle 24. januara biti otpušteni - kaže za Kurir Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola Srbije, i dodaje da će za škole biti posla i posle 25. zbog dopunske obuke.- Vakuum u obuci nastaće od aprila do septembra jer smo prevremeno uzeli kandidate - ističe Rašeta.

Jovanović: Auto-škole da plate obukuDirektor Agencije za bezbednost u saobraćaju Stojadin Jovanović ističe da je cilj da svi kandidati budu dobro obučeni i da im treba dati dovoljno vremena za obuku.- Produženja roka za obuku po starom neće biti jer za tim nema potrebe. Kandidatima koji ne završe obuku po starom programu, a pri upisu im je garantovano da će je završiti, auto-škole bi trebalo da snose troškove njihove nove obuke - kaže Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track