Trgovina bebama: Zlatna vekna 15.000 evra

Trgovina bebama: Zlatna vekna 15.000 evra

Društvo -
Do septembra 2012, registrovana su 54 naša građanina koji su žrtve trgovine ljudima. Od toga, trećina su deca i bebe, upozorio je kriminolog Dušan Davidović.

BEOGRAD - Godišnji izveštaj Ujedinjenih nacija o trgovini ljudima za 2012. godinu pokazao je da je trgovina ljudima postala globalni fenomen i ozbiljan mafijaški posao u kojem se godišnje "obrnu" oko 32 milijarde dolara, a polovinu tog novca čini prodaja dece i beba.

"U svetu je više od 2,5 miliona ljudi iz 136 zemalja žrtva trgovine ljudima. Od usputne stanice trgovaca ljudima Srbija je postala krajnje odredište žrtava. Do septembra 2012, registrovana su 54 naša građanina koji su žrtve trgovine ljudima. Od toga, trećina su deca i bebe", upozorio je kriminolog Dušan Davidović.Davidović smatra da su glavni uzroci porasta trgovine bebama u svetu nagli pad nataliteta i porast potrošačkog mentaliteta."Novorođenčad su ilegalna roba, 'zlatna vekna', kako kažu trgovci bebama i imaju visoku cenu. Komercijalizacija beba otpočela je u Americi, a potom u zemljama EU, kada je otvorena potražnja za decom za usvajanje. Humanitarni posao se pretvorio u prljavi biznis", dodao je Davidović.

U Srbiji bebe prodaju za oko 15.000 evra, a primećena su dva glavna oblika trgovine - krađa posle porođaja u porodilištima i zloupotreba kod usvajanja.Takođe, prema mišljenju sociologa, u Srbiji postoje četiri glavna uzroka trgovine bebama - kupovina zbog obezbeđivanja naslednika, lažno usvajanje dece zbog preprodaje, prodaja radi uličnog prosjačenja i krađa zbog uzimanja ljudskih organa.Prema podacima policije, poslednjih deset godina u Srbiji je u porastu rađanje beba za poznatog naručioca, ali i iznajmljivanje beba za prosjačenje po ulicama gradova u zemlji i inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja