RASIPAJU: Elektromreža namestila posao vredan dva miliona evra

Ovako se troše državne pare

RASIPAJU: Elektromreža namestila posao vredan dva miliona evra

Društvo -
Javno preduzeće bez tendera dalo novac privatnoj firmi „Amiga“ za izgradnju transformatorske stanice „Beograd 20“, čime je prekršilo Zakon o javnim nabavkama

BEOGRAD - Naše pare!„Elektromreža Srbije“ (EMS) namestila je posao vredan dva miliona evra svojoj ćerki firmi, a ova ga je odmah dala privatnoj kompaniji. Državna revizorska institucija tvrdi da je prekršen Zakon o javnim nabavkama, zbog čega tužilaštvo ispituje ceo slučaj.Do ovih podataka došao je Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije (CINS) istraživajući gradnju trafo-stanice „Beograd 20“, važnog energetskog objekta. Naime, 2009. EMS je bez tendera za ovaj posao angažovao „Elektroistok izgradnju“ (EII), ćerku firmu. Zakon o javnim nabavkama to dozvoljava, ali samo nekoliko dana posle toga čitav posao prenet je na privatnu firmu „Amiga“.EII je, naime, zatražila ponude od tri firme i kao najpovoljniju izabrala „Amigu“ iz Kraljeva. Radiša Kostić, direktor EII, za CINS je izjavio da su rukovodioci EMS znali da će ova firma uvesti podizvođača, na kojeg će i preneti čitav posao. „Amiga“ je ponudila 190 miliona dinara s PDV, a na to je, prema Kostićevim rečima, dodato pet odsto udela EII i ponuda je dostavljena EMS.Posle ovoga sklopljena su dva ugovora. Prvi, između EMS kao naručioca radova i EII kao izvođača, potpisuju direktori Miloš Milanković i Radiša Kostić. Vrednost ugovora je oko 197 miliona dinara sa PDV, što je tada oko dva miliona evra. Drugi ugovor sklapaju EII kao izvođač i „Amiga“ kao podizvođač. Ugovori su identični - sem iznosa i aktera, što u suštini znači da su EII i „Amiga“ bile obavezane da urade isti posao, ali se EII, kako tvrdi CINS, ugradila pet odsto.- Pet odsto je bilo naših sredstava. To znam jer je bilo neuobičajeno, ali pošto je to naš osnivač EMS, on može da kaže: ima za džabe to da radite - objasnio je za CINS Kostić.

Tlačinac: Pokrenut postupakU EMS kažu za Kurir da neće davati izjave o ovom poslu dok je u toku sudski postupak, a slično je rekao i Radiša Kostić, direktor EII. Miroslav Tlačinac, vlasnik „Amige“, naveo je za Kurir da je informisan da je pokrenut pretkrivični postupak.- Ne bih davao izjave, mislim da je sve urađeno po zakonu - dodao je on.

Tužilaštvo uveliko ispituje slučaj
Tužilaštvo uveliko ispituje slučaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track