HRIŠĆANI SLAVE: Počela proslava Milanskog edikta

Grad Niš domaćin

HRIŠĆANI SLAVE: Počela proslava Milanskog edikta

Društvo -
Cela godina biće u znaku Milanskog edikta, a to je velika šansa za Srbiju da unapredi svoj turizam i kulturnu ponudu. Sve snage upotrebićemo u tom cilju", rekao je ministar Petković posle svečanog otvaranja proslave jubileja carskog ukaza kojim je hrišćanima omogućena sloboda veroispovesti.

NIŠ - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković kaže da je Milanski edikt prvi akt tolerancije u istoriji civilizacije i da će proslava jubileja tog akta biti velika šansa za Srbiju.

"Cela godina biće u znaku Milanskog edikta, a to je velika šansa za Srbiju da unapredi svoj turizam i kulturnu ponudu. Sve snage upotrebićemo u tom cilju", rekao je Petković posle svečanog otvaranja proslave jubileja carskog ukaza kojim je hrišćanima omogućena sloboda veroispovesti.

Petković je podsetio da je u Srbiji organizovana prva proslava povodom 1.600 godina od donošenja Milanskog edikta, a sačuvan je i snimak ceremonije koja je održana 29. decembra 1913. godine.

"Posle Balkanskog rata i jedne velike epidemije kolere i pegavog tifusa, Srbija je smogla snage da proslavi 1.600 godina Milanskog edikta, a 23 minuta te svečanosti imamo i na filmskoj traci", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, prvobitno je proslava trebalo da bude održana u septembru, ali je zbog velike epidemije odložena za kraj decembra, kada se prvi put povodom proslave 16 vekova Milanskog edikta u Srbiji tadašnja elita sastala u Nišu.

"Mi smo dužni i da se odužimo našim precima koji su u mnogo težoj situaciji nego što je danas, našli snage da proslave 1.600 godina prvog akta međunarodne toleracije", kazao je Petković. Svečana proslava 17 vekova donošenja Milanskog edikta počela je u Nišu, nastupom moskovskog hora Sretenjskog manastira, a povodom tog jubileja tokom godine biće organizovano više manifestacija, koncerata i kulturnih događaja u Nišu, Beogradu i drugim mestima u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track