JEDNOGLASNO: Tatjana Babić direktorka Agencije
Foto: Beta

Borba protiv korupcije

JEDNOGLASNO: Tatjana Babić direktorka Agencije

Društvo -
Odbor obavio razgovor sa troje kandidata koji su ušli u najuži izbor, ali je prednost dao Babićevoj, dosadašnjem v.d. direktora

BEOGRAD - Odbor Agencije za borbu protiv korupcije danas je jednoglasno izabrao dosadašnjeg vršioca dužnosti Tatjanu Babić za direktora Agencije. Na sajtu Agencije (www.acas.rs) navodi se da je Odbor obavio razgovor sa troje kandidata koji su ušli u najuži izbor. Svo troje su pokazali veliku kompetenciju, širinu i visok profesionalni kvalitet.

Odbor je prednost jednoglasno dao Tatjani Babić, koja je i radom u prethodnom periodu pokazala visok profesionalizam, autonomiju, lični integritet.

"S obzirom na činjenicu da Tatjana Babić ima posebno iskustvo i dobro poznaje unutrašnju organizaciju i probleme sa kojima se Agencija suočava, njen izbor na mesto direktora omogućiće brzo ostvarivanje ciljeva i zadataka Agencije", navela je Agencija.

"Suštinski je značajno da Agencija dobije mesto koje joj pripada kao instituciji koja se suštinski bori protiv korupcije i da se na taj način pozicionira u javnosti", rekla je Tatjana Babić.

Ona je istakla da će prioriteti biti izbor zamenika direktora Agencije i internog revizora, kao i nastavak rada na izmenama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i izrada nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Direktorka Agencije je navela da je rad na izmenama zakona pri kraju i najavila da će početkom februara predložiti izmene zakona, koje bi trebalo da otklone manjkavosti važećeg zakona.

"Pokušaćemo da izdejstvujemo povećanja ovlašćenja Agencije, koja do sada nije imala pravo neposrednog uvida u dokumentaciju drugih državnih organa, a ostale izmene tiču se stručnih stvari", rekla je Babić dodajući da je veoma značajno pitanje i broj od 23.000 funcionera koje Agencija kontroliše. Ona je najavila i da će se razgovarati o eventualnom smanjenju tog broja. Tatjana Babić je podsetila da jednom broju članova Odbora Agencije 18. marta ističe mandat.

Prethodna direktorka Agencije Zorana Marković smenjena je 9. novembra 2012. godine, a za vršioca dužnosti postavljena Tatjana Babić.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije raspisao je 20. novembra javni konkurs za direktora te institucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track