Đilas tužio Kurir za milijardu evra i traži zabranu da se negativno piše o njemu
Foto: KURIR

Tajkun rešio da nas ugasi

Đilas tužio Kurir za milijardu evra i traži zabranu da se negativno piše o njemu

Društvo -
Lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas tužio dnevni list Kurir i traži 120 milijardi dinara na ime odštete, što nikad nije zabeleženo u sudskoj praksi ne samo u Srbiji nego ni u svetu

BEOGRAD - Novi napad na Kurir.Lider DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas tužio je dnevni list Kurir i na ime odštete traži čak 120 milijardi dinara, ili 1,1 milijardu evra! Ovakav astronomski odštetni zahtev protiv jednog medija ne da nije zabeležen u sudskoj praksi Srbije nego ni na planeti Zemlji. Iako se u tužbi navodi da lider demokrata traži milijarde za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda i da će ih dati u humanitarne svrhe, jasna je namera gradonačelnika da preko skandalozno visoke odštete pokuša da ugasi najtiražniji dnevni list jer nije uspeo da nas zastraši niti da utiče na uređivačku politiku.Vređa ga reč tajkunNaime, gradonačelnik nas je tužio zbog teksta „Političar, a tajkun: Đilas težak oko 1,2 milijarde evra!“, u kojem su samo prenete reči poslanika DSS Petra Petkovića, i to iz skupštinske rasprave. Đilas nije presavio tabak i tužio poslanika Petkovića, nego želi da ućutka Kurir. Takav potez obrazlaže tvrdnjom da je Kurir navode u tekstu pokušao da „prikaže kao prenošenje tuđih informacija ne bi li izbegli zakonske posledice“. Činjenica je, međutim, da je sednicu Skupštine prenosio i RTS.Đilas nam zamera što je u tekstu upotrebljena reč „tajkun“ jer se ona, kako je navedeno u tužbi, koristi za „označavanje osoba koje su u vreme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala, za kratko vreme, stvorile enormno bogatstvo kroz mrežu poslovnih veza, pomoću kojih su se obogatile na sumnjiv način i koje kontrolišu određenu privrednu sferu, odnosno dominiraju njome“. Podsetimo, kako je Kurir pisao, Đilasova marketinška agencija „Dajrekt medija“ ima gotovo monopolski položaj na tržištu reklama u Srbiji. Ta firma kontroliše 30 do 55 odsto tržišta oglašavanja i „određuje“ u kojim medijima će se pojaviti reklame privatnih, ali i velikih državnih kompanija.Akter mnogih aferaU želji da dokaže da nije tajkun, Đilas dalje u tužbi piše:„Opšte je poznato, a vrlo lako proverljivo, da tužilac nije učestvovao ni u jednom jedinom postupku privatizacije, kao i da je poslovima marketinga počeo da se bavi, i to izuzetno uspešno, mnogo pre nego što je ušao u politiku... Tužilac je čovek od političke i poslovne karijere za koga nije vezana nijedna afera, a kamoli istraga ili krivični postupak“, tvrdi se u tužbi, a kao dokaz podnesena je i Đilasova imovinska karta, ali sa zaštićenim podacima, pa se ne vidi njegovo bogatstvo.Kurir je, podsetimo, otvorio mnoge afere čiji je Đilas akter. Na primer, otkrili smo da je Grad angažovao Telenor za usluge mobilne telefonije, iako je to mogao uraditi kod državnog Telekoma, pošto se Đilas zalaže za jačanje državnih firmi. Grad Beograd je automobile za komunalnu policiju nabavio od kineskog „Čerija“, a obe firme su klijenti „Dajrekt medije“ - Đilasove firme. LINK:

Đilas tri puta pokušao da kupi i ućutka KurirZbog toga što je Kurir jedini pisao o mnogobrojnim aferama lidera DS, Đilas je u više navrata pokušao da kontroliše naš list. Prvo je decembra 2005. probao da ugasi Kurir učestvujući u osnivanju dnevnog lista Pres, koji je pokušao da otme redakciju, uređivačku politiku, ime, logo i foto-dokumentaciju našem listu. Zatim je u martu 2010. Đilas preko svojih direktora pokušao da kupi Kurir za simboličnu sumu, nudeći zauzvrat „rešavanje svih problema s državom“.Poslednji pokušaj bio je 13. decembra 2012. godine, kada je u ime „Dajrekt medije“ (agencije u kojoj je preneo upravljačka prava) ponudio da ova kompanija utrostruči budžet za najtiražniji dnevni list u Srbiji, a zauzvrat je tražio „samo“ određene „ustupke u uređivačkoj politici“.Zabranite im da pišu o meniTužilac Dragan Đilas u tužbi zahteva da sud postupa po hitnom postupku. Osim milijarde evra odštete, traži i hitnu privremenu meru - da se Kuriru zabrani da „objavljuje netačne informacije o tužiocu kao tajkunu i milijarderu pod pretnjom plaćanja novčane kazne od 500.000 dinara ukoliko ponovi nedozvoljenu radnju i objavi neistinitu i netačnu informaciju“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track