Evropska komisija stala u zaštitu Kurira

Naš list dobio podršku

Evropska komisija stala u zaštitu Kurira

Društvo -
Od izuzetne je važnosti da srpske vlasti jasno osude sve pokušaje zastrašivanja novinara, saopšteno u kancelariji Štefana Filea, komesara za proširenje EU

BRISEL - Podrška!

Posle vesti o pretnjama vlasniku i novinarima Kurira, iz kancelarije Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, stigla je reakcija u kojoj se osuđuje pritisak na novinare našeg lista.

Peter Stano, savetnik komesara za proširenje i susedsku politiku Štefana Filea u Evropskoj komisiji, osudio je pretnje koje su novinari i vlasnik dnevnog lista Kurir dobili.

- Komisija osuđuje sve vrste pretnji novinarima i napade na njih. Iako Srbija već pruža neku vrstu policijske zaštite novinarima, od izuzetne je važnosti da se srpske vlasti jasno izjasne i osude sve pokušaje zastrašivanja novinara. Takođe, veoma je važno da srpske vlasti učine sve što je u njihovoj moći da sve koji su umešani u ubistva novinara izvedu pred lice pravde - saopštio je Stano.Podsetimo, vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću i zaposlenima u redakciji stigle su pretnje smrću. Nakon što smo otvorili veliki broj afera zbog krađe državnih para, veza tajkuna i kriminalaca i neverovatnog bogatstva državnih i gradskih funkcionera, u redakciju Kurira stigle su pretnje u kojima se navodi da će vlasnik najtiražnijeg lista u Srbiji proći kao ubijeni hrvatski novinar i vlasnik Nacionala Ivo Pukanić!- Rodić je isti kao i njegov otac. Završiće kao Pukanić. Živi bili pa videli - navodi se u poruci koja je potpisana sa „Atentator“, a koja je u redakciju Kurira stigla pre sedam dana s teritorije Beograda.U poruci koja je u redakciju stigla u ponedeljak 14. januara preti se dizanjem u vazduh zgrade u kojoj se nalazi Kurir!- Bilo bi za vas zdravije da više ne lajete. Ja bih vam poručio da malo razmislite. I vas i zgradu ćemo dići u vazduh - navodi se u poruci potpisanoj sa „Anakonda“.Redakcija je istog trenutka o ovim pretnjama obavestila policiju i od državnih organa očekuje da zaštite zaposlene u Kuriru i da što pre utvrde ko stoji iza pretnji. Protiv N. N. lica podnete su krivične prijave.

"The Commission condemns all acts of threats and attacks against journalists. While Serbia already provides some police protection to journalists, it will be important that the Serbian authorities also clearly condemn all attempts to intimidate journalists. It will also be of great importance that the Serbian authorities make all necessary efforts to bring the perpetrators involved in murders of journalists to justice."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track