Sud odbacio Cvijanove tvrdnje o Mesarovićevoj

Sud odbacio Cvijanove tvrdnje o Mesarovićevoj

Društvo -
Vrhovni kasacioni sud navodi da je izjava Vladimira Cvijana da je predsednica Nata Mesarović glavni nosilac korupcije u pravosuđu "gruba i društveno opasna insinuacija"

BEOGRAD - Vrhovni kasacioni sud odbacio je danas tvrdnje predsednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana da je predsednica tog suda Nata Mesarović glavni nosilac korupcije u pravosuđu i da je najviše doprinela katastrofalnoj mreži sudova.

U saopštenju sa sednice kolegijuma Suda navodi se da je ta Cvijanova izjava "gruba i društveno opasna insinuacija".

Cvijanova izjava da će "oni pokrenuti pitanje nekih sudskih odluka" koje je Nata Mesarović donosila, "predstavlja protivustavno mešanje zakonodavne vlasti u sudsku, jer samo nadležan sud u zakonomn propisanom postupku preispituje sudske odluke", piše u saopštenju.

Kasacioni sud ocenio je da je neistinita Cvijanova tvrdnja da je Nata Mesarović "najviše doprinela katastrofalnoj mreži sudova", jer je Zakon o uređenju sudova donet u decembru 2008, a ona je za predsednika Kasaciong suda izabrana u novembru 2009, dok je v. d. predsednica Vrhovnog suda bila od marta te godine.

Nata Mesarović kao predsednica Visokog saveta sudstva danas je uputila otvoreno pismo javnosti u kojem je navela da su Cvijanove tvrdnje "neistinite, proizvoljne i paušalne" i da je njihov cilj da se omalovaži njen profesionalni rad i naruši ugled. "Povezivanje krivičnog gonjenja s mojom ostavkom nedopustivo je, pogotovo kada to čini predsednik Odbora (Skupštine Srbije) za ustavna pitanja i zakonodavstvo", navela je Nata Mesarović i dodala da ostavka ne može biti razlog za odustajanje od krivičnog gonjenja.

"Niko nema ovlašćenja, osim predsednika Republike, da nekog abolira od krivičnog gonjenja, niti je to meni potrebno", rekla je Nata Mesarović. Ona je zatražila da državni organi pozovu Cvijana da dostavi dokumentaciju koja dokazuje da je nezakonito i koruptivno delovala i da nakon sprovedenog postupka donese odluke i obavesti javnost. "Ukoliko svoje tvrdnje ne dokaže preko nadležnog suda, tražiću njegovu krivičnu i materijalnu odgovornost... Nedopustivo je da mi se poručuje da ako podnesem ostavku, neće biti krivičnog gonjenja, a da ćemo u suprotnom ja i moja porodica i prijatelji biti izloženi krvičnom gonjenju", navela je Nata Mesarović.

Prema njenim rečima, na taj način Cvijan preti i sudijama koje su postupale ili će postupati u predmetima u kojima su ona, njen sin Vladimir Merasović i njeni prijatlji donosili ili će donositi odluke. Nata Mesarović je u pismu navela da očekuje da nadležni državni organi reaguju povodom takvog istupa Vladimira Cvijana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track