Preminula Vera Crvenčanin-Kulenović

Prva žena reditelj u JU

Preminula Vera Crvenčanin-Kulenović

Društvo -
Njeno najznačajnije delo za koje je dobila Sterijinu nagradu je dramatizacija Krležinog romana "Na rubu pameti"

BEOGRAD - Prva žena filmski reditelj u Jugoslaviji Vera Crvenčanin Kulenović preminula je u 93. godini, saopštilo je danas Udruženje dramskih umetnika Srbije.Reditelj i scenarista Vera Crvenčanin Kulenović preminula je u ponedeljak, 21.januara a biće sahranjena u petak, 25. januara u 12 i 30 sati, na groblju Orlovača u Beogradu.

Supruga književnika Skendera Kulenovića, autora čuvene poeme "Stojanka majka Knežopoljka", prva žena filmski reditelj u Jugoslaviji koja je potpisala prvu špicu na dokumentarnom filmu Avala filma 1948.godine, karijeru je počela kao glumica u Narodnom pozorištu u Sarajevu a potom je delovala kao reditelj Avala filma.

Autor mnogih zapaženih kratkometražnih filmova Crvenčanin je posle studija režije na Akademiji za pozorište i film, od 1953. godine radila kao samostalni umetnik. Pored filma bavila se dramatizacijom, pisala drame, monodrame, scenarije i više zapaženih knjiga iz pozorišne prošlosti.

Njeno najznačajnije delo za koje je dobila Sterijinu nagradu je dramatizacija Krležinog romana "Na rubu pameti", 1964. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track