Predloženo razrešenje Nate Mesarović

Sednica VSS

Predloženo razrešenje Nate Mesarović

Društvo -
Savet je doneo takvu odluku na predlog ministar pravde Nikole Selakovića

BEOGRAD - Visoki savet sudstva predložio je danas Skupštini Srbije da razreši predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović.

Savet je doneo takvu odluku na predlog ministar pravde Nikole Selakovića.

Inače, sednica Visokog saveta sudstva na kojoj se raspravljalo o smeni Nate Mesarović sa funkcije predsednice Visokog kasacionog suda nastavljena je posle dvočasovnog prekida oko 14.30 časova.

Vanredna sednica je počela jutros u 9.30, ali je prekinuta oko podne, jer se čekao dolazak minsitra pravde Nikole Selakovića koji se vratio sa službenog puta iz Beča.

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović izjavio je da je ministar Selaković inicijator i podnosilac predloga da se uđe u proceduru razrešenja Nate Mesarović.

"VSS će doneti odluku. VSS ne postavlja i ne smenjuje, on samo predlaže i predložiće verovatno Skupštini da se uđe u proceduru razrešenja Nate Mesarović ukoliko se dobije većina u VSS", kazao je Petrović.

On je naveo da je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnom odbredbu Zakona o sudijama na osnovu koje je Nata Mesarović izbarana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, pre tri godine.

Petrović je kazao da, ako takva odluka bude usvojena, sledi određena procedura utvrđena Ustavom Srbije i Zakonom o sudijama koja se odnosi na razrešavanje i izbor novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda.

"Koliko mi je poznato nije bilo političkog pritiska, bar ja kao predsednik Odbora nisam dobio ni jedan telefonski poziv niti bilo kakvu poruku da glasam ovako ili onako. Ja sam obavezan, kao i svi građani Srbije, da se pridržavaju odluka najviše sudske instance u Srbiji, a to je Ustavni sud. Mi samo postupamo po toj odluci", rekao je Petrović.

On je naveo da se ne bi upuštao u ocenu da li Nata Mesarović uživa ili ne uživa poverenje i da li je radila "ovako ili onako".

"Moramo da poštujemo to da je ona je bila tri godine predsednik Vrhovnog kasacionog suda. O tome kako je radila, koliko je radila, kakvi su rezultati, ne samo sudska ili bilo koja druga pravnička, uopšte javnost će dati svoju ocenu. Ne bi bilo dobro da unapred ocenimo nečiji rad, a da nadležni organi koji su zaduženi za ocenu nečijeg rada ne daju svoje mišljenje", kazao je Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track